Geen bijstandsuitkering, maar een arbeidscontract. Dat is wat de Gelderse gemeente Oude IJsselstreek wil invoeren. Als het zoeken naar een baan niet lukt voor mensen in de bijstand, gaat de gemeente werk aanbieden in een werkbedrijf.
Het plan wordt vanavond in de gemeenteraad van Oude IJsselstreek besproken. De gemeente heeft zo'n 600 mensen die aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Het werkbedrijf voor mensen die geen baan kunnen vinden, moet nog opgericht worden. "Ik denk dat er voor iedereen iets te vinden is waar hij of zij gelukkig van kan worden", zegt wethouder Bert Kuster, de bedenker van het plan.
Er bovenop zitten
Dat mensen in de bijstand nu ook al worden begeleid om een baan te vinden, vindt Kuster iets anders dan dit nieuwe plan. "Wij willen aansluiten bij de intrinsieke motivatie van de mensen. Echt in gesprek gaan en maatwerk bij de inwoners brengen", zegt Kuster.
Volgens Kuster liggen moeilijkheden bij het vinden van een nieuwe baan vanuit de bijstand niet alleen bij de werkzoekende; ook werkgevers hebben volgens Kuster vaak een verkeerd beeld van iemand die in de bijstand zit. "Ze zien niet wat bijstandgerechtigden allemaal kunnen. En daarom moet je er als gemeente meer bovenop gaan zitten en echt met die mensen naar werkgevers toegaan."
Maatschappelijke banen
Mensen die geen baan kunnen vinden komen bij de gemeente in een gemeentelijk werkbedrijf. Maar wat gaan ze dan doen? "De vorm moeten we nog onderzoeken, maar we willen mensen een dienstverband aanbieden. Het kan best zo zijn dat iemand lichamelijk minder kan en misschien maar 1 uur per dag iets kan doen wat bij hem past. Dan proberen we ze toch een contract te geven voor dat ene uur."
"Ze worden ingezet voor maatschappelijk banen. Bijvoorbeeld het assisteren van bijeenkomsten van ouderen, beheerder van een vereniging, of boodschappen doen voor mensen die dat niet kunnen", zegt Kuster.
Kunstbloemen vouwen
Een paar jaar geleden heeft de gemeente Oude IJsselstreek bijstandsgerechtigden ook aan werk geholpen. Mensen moesten, soms jarenlang, verplicht enveloppen en kunstbloemen vouwen en deden dat tegen een vergoeding op bijstandsniveau. Oude IJsselstreek werd toen op de vingers getikt door vakbond FNV, want het was werk en daarvoor geldt een minimumloon. De gemeente stopte toen met bijstandgerechtigden op deze manier werk te geven.
"Dat is niet hetzelfde als wat wij nu willen, want we gaan aansluiten bij de wensen van de inwoners en we gaan een minimumloon betalen. We hebben geleerd van het verleden en we kijken naar wat mensen nodig hebben. Wij gaan de bijstand niet afschaffen, maar ook bij mensen die niet willen gaan we kijken naar de intrinsieke motivatie om te kijken wat ze willen. Wij gaan uit van vertrouwen en dat vertrouwen willen we ook geven", zegt Kuster.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.