De stoffelijke resten van Nederlandse soldaten uit de Korea-oorlog moeten worden teruggehaald uit Noord-Korea. De Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) vraagt in een brief aan Mark Rutte of hij wil zorgen dat de vijf achtergebleven en vermiste militairen teruggevonden worden zodat ze na 65 jaar eindelijk begraven kunnen worden.
Een van de vermiste soldaten is Cornelis van de Snepscheut. Hij vertrok op 27-jarige leeftijd richting Zuid-Korea en kwam niet meer terug. “Mijn moeder heeft haar hele leven gehoopt dat ze erachter zou komen wat er met haar broer gebeurd is en waar hij nu is”, zegt haar dochter Liliane Waanders over 'oom Cor'. Nadat haar moeder twee jaar geleden op 94-jarige leeftijd is overleden, neemt Waanders de zoektocht over.
Ze is blij met de brief van VOKS: "Als het al een gesprek zou opeveren waarbij behalve de gesneuvelden en ook de vermisten wat meer in beeld zouden komen, dan is dat al winst. Als je kijkt hoe zorgvuldig we nu omgaan met missies, zowel in de voorzorg als in de nazorg, dan is het niet zo gek dat er nog iets gedaan wordt voor de familie die nooit het boek heeft kunnen sluiten."
4748 Nederlanders vochten mee in de Korea-oorlog
VOKS wil dat de premier op politiek en diplomatiek niveau contact zoekt met het regime in Noord-Korea om de stoffelijke resten vrij te geven. “Zij kunnen dan worden begraven bij hun maten op de militaire begraafplaats in het Zuid-Koreaanse Busan”, zegt de voorzitter van de VOKS Paul Gommers, zelf zoon van een Korea-veteraan.
Het gaat om vijf Nederlandse militairen: Cornelis van de Snepscheut, Johannes Moonen en Johannes Knaap worden nog vermist, Tijs Deegmulder bleef achter op het slagveld en Franciscus Lamberti is gestorven in gevangenschap. In totaal vochten er in de Korea-oorlog 4748 Nederlanders mee, 123 militairen kwamen om het leven. De soldaten waren ingedeeld bij de Amerikaanse tweede infanteriedivisie en droegen daarom Amerikaanse uniformen. “Het is dus moeilijk te achterhalen of er tussen de gevonden resten ook Nederlanders zitten, dat zal met behulp van DNA-onderzoek moeten”, aldus Gommers.
Hoop na ontmoeting Trump en Kim Jong-un
Tijdens de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juni is afgesproken dat de Noord-Koreanen de resten van Amerikaanse militairen vrijgeven. Afgelopen week werden de stoffelijke overschoten van vermoedelijk 55 Amerikanen overgedragen en vandaag is de afscheidsceremonie. Gommers: “We hopen dat er ook aandacht komt voor de Nederlandse strijders die daar nog zijn en dat hun familie op waardige wijze afscheid kan nemen.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.