In de Achterhoek is groot tekort aan arbeidskrachten, daardoor blijft economische groei achter. De lokroep van ondernemers op zoek naar personeel klinkt steeds luider.
Het stadsleven achter je laten en terug naar je wortels, Tom Bongers deed het. Hij studeerde in Arnhem en verhuisde daarna naar Eindhoven. Zijn eerste baan was bij een familiebedrijf, vervolgens werkte hij in een onderneming met duizenden anderen. Leuk was anders, vond Tom.
Samen met zijn vriendin keerde hij terug naar de regio waar hij opgroeide. Hij houdt van het saamhorigheidsgevoel en 'ons kent ons'. Gaat voor de Achterhoekse ondernemers en overheid het spreekwoord op: 'Als een schaap over de dam is...'?
Lokroep
De Achterhoek is een van de twaalf krimpregio's die kampt met een schrijnend tekort aan arbeidskrachten. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels 200 miljoen euro beschikbaar gesteld om het probleem in deze gebieden op te lossen. Het personeelsgebrek in de Achterhoek is alomtegenwoordig; het is er in de zorg, bij de overheid, in de dienstverlenende sector en uiteraard in het bedrijfsleven.
Jan Kaak is eigenaar van een groot bedrijf dat productielijnen fabriceert voor bakkersbedrijven in binnen- en buitenland. Samen met andere ondernemers en de overheid doet hij er alles aan om mensen naar de Achterhoek te halen. Hij richt zich met name op Achterhoekers die naar het westen zijn getogen en daar zijn gebleven. "Kom terug", roept Jan Kaak luidkeels.
De bedrijven in de Achterhoek moeten hun ambities naar beneden bijstellen omdat er een tekort aan goede arbeidskrachten.
Achterhoekse ondernemer Jan Kaak
Alles uit de kast voor werknemers
Achterhoekse studenten die elders studeren worden via een portal geattendeerd op stages uit hun geboorteregio, met daaraan gekoppeld een vaste baan. Er worden talentprogramma's aangeboden en masterclasses waar studenten zich verder kunnen ontwikkelen.
Ondernemers gaan met een bus westwaarts om een avond door te brengen met potentiële nieuwe werknemers. Alles wordt uit de kast gehaald. En dat is volgens Mark Boumans, voorzitter van de Achterhoek Board, hard nodig.
Duizenden extra mensen zijn nodig, anders valt de Achterhoekse industrie stil. En als dat gebeurt dringt zich het vergelijk op met het Franse platteland: een mooi landschap met lieflijke dorpjes en steden, waar het goed toeven is voor toeristen, maar waar de tijd stilstaat.
Liever saamhorig
De roep om Achterhoekers terug te krijgen werpt haar eerste vruchten af. Hilde Hissink is 23 jaar, geboren en getogen in de Achterhoek, en liep een half jaar stage in Amsterdam. Maar de directheid in het randstad kon ze niet altijd waarderen. Vandaar dat ze bewust koos om een nieuwe stageplek te zoeken in haar oude, vertrouwde regio.
Ze ging naar bijeenkomsten van bedrijven uit de Achterhoek: "Ze benaderen mensen uit de Achterhoek, maar ik denk dat iedereen hier moet komen werken."
Ze woont nu samen in Doetinchem, en geen haar op haar hoofd denkt eraan om weer te vertrekken. Net als Tom benadrukt ook zij de immateriële zaken zoals saamhorigheid en op de fiets naar je werk: het doet er allemaal toe.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.