We kunnen sociale media bijna niet meer wegdenken uit ons leven, maar wat de langetermijneffecten zijn van ons smartphone-gebruik is niet altijd even duidelijk. Peter Nikken, bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding, zei afgelopen woensdag in de Nieuws BV dat kinderen van tegenwoordig slimmer zijn dan een aantal generaties geleden. "Ondanks, of juist dankzij, het vele gebruik van media.” Lammert de Bruin checkt of deze uitspraak klopt.

LDD-syndroom 

Neuroloog Frank Visscher merkt juist dat de kinderen helemaal niet slimmer worden. “De Engelse taal pikken ze wat beter op en de kinderen zijn beter in snel vergaren van informatie. Maar dat het IQ stijgt? Nou nee. Ik noem deze ontwikkeling wel eens LDD, het lui- dik- en dom-syndroom. Dat zijn dan vooral de kinderen die heel veel op de bank zitten met hun tablets of smartphone en veel visuele prikkels ervaren. De hersenen zijn helemaal niet geschikt om zoveel prikkels te krijgen. Die kinderen gaan ook meer eten, minder bewegen en behalen slechte schoolresultaten.” 

Gefragmenteerd

“Kinderen kunnen slechter kritisch denken,” zegt blogger en technologie-analyticus Onno Hansen-Staszyński. “Als je kijkt naar de media: die zijn veel gefragmenteerder geworden. Click-bait, de manier om geld te verdienen door snel te scoren, is veel belangrijker geworden dan echte diepe artikelen en betere analyses. Die zijn er nu bijna niet.” Hansen-Stazyński onderzocht ook hoe het zit met de spanningsboog van kinderen in de klas. “Dat is gemeten. Als je kijkt naar de jaren '90 was de spanningsboog beter dan nu. Vanaf het moment dat internet geïntroduceerd werd, is die spanningsboog eigenlijk alleen maar korter geworden. En dat zie je ook terug in de klas, kinderen kunnen zich veel slechter concentreren.” Dat beaamt Frank Visscher ook. “Ik krijg elke week wel kinderen die moeite hebben met slapen, concentreren en die lijden aan hoofdpijn door smartphonegebruik.”  

Conclusie

Deze stelling is volgens neuroloog Frank Visscher en onderzoeker Onno Hansen-Staszynski fictie. Kinderen kunnen juist minder onthouden en hebben moeite met het lezen van lange, kritische teksten. Al met al is vast te stellen dat kinderen niet slimmer zijn dan kinderen die een paar generaties geleden leefden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.