De Kiesraad heeft bekend gemaakt dat de benodigde 10.000 handtekeningen voor een eerste verzoek voor een referendum over de afschaffing van de wet Hillen, door 50PLUS ook wel de ‘Aflosboetewet’ genoemd, ruimschoots binnen zijn. In totaal kwamen er 27.000 verzoeken binnen, het gros daarvan was geldig. 

Henk Krol en zijn partij 50PLUS kunnen nu aan de slag om de benodigde 300.000 handtekeningen te verzamelen die nodig zijn om het referendum definitief te maken. Eerder organiseerde GeenPeil een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne en de komende gemeenteraadsverkiezingen kan de Nederlandse kiezer zich buigen over de ‘Sleepwet’. 

'De mensen op straat zijn boos'

Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS is ervan overtuigd dat hij de benodigde handtekeningen gaat binnenhalen; “De mensen op straat zijn boos, zijn tegen deze aflosboete en willen maar wat graag dat hier een referendum over komt. Het grote aantal handtekeningen toont een enorme kloof aan tussen burgers en overheid.”

De partij wil samen met verschillende belangenorganisaties proberen de ‘aflosboetewet’ tegen te houden.  De Wet Hillen geeft woningbezitters die hun hypotheek voor een groot deel hebben afgelost een fiscaal voordeel. Die zou met het afschaffen van de wet vervallen.  

Referendumverzoek definitief bij 300.000 handtekeningen

Pas wanneer de benodigde 300.000 handtekeningen binnen zes weken zijn verzameld wordt het referendumverzoek definitief. GeenPeil heeft al eerder aangeboden om hun succesvolle app beschikbaar te stellen. 

Er is een kleine kans dat de regering, die geen extra raadgevende referenda meer wil, nog roet in het eten gooit. Dat kan enkel wanneer de intrekkingswet voor raadgevende referenda nu binnen de gestelde termijn van zes weken door zowel de Eerste als Tweede Kamer wordt geloodst. Na publicatie in het Staatsblad kan er op www.stopaflosboete.nl getekend worden. 
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.