Met één caravan per tien huishoudens is Nederland kampeerland nummer 1. Hoe populairder kamperen wordt, hoe meer verschillende soorten campings er uit de grond schieten. Want: normaal kamperen is uit, maar kamperen als ervaring is het helemaal. We zetten de meest bijzondere campings van ons land op een rij.
De verslaggevers van EenVandaag zijn langs uiteenlopende campings gereisd. Van luxueus 'glamping' met lekkere bedden en een ontbijtje in de ontbijtzaal, naar back to basic zonder water en elektriciteit, oftewel bamping. Van yogacamping tot viscamping en van slapen in een helikopter tot slapen in een yurt.
Dus, op zoek naar je nieuwe kampeerervaring? Op onderstaande kaart vind je verschillende suggesties voor je volgende campingbezoek.
Lees hieronder meer over de campings:
De pop-up strandcamping (Den Haag, Zuid-Holland)
Verslaggever Joris Kreugel is als eerste op bezoek bij de strandcamping in Den Haag. Dit eenmalige project wordt georganiseerd ter ere van 200 jaar badcultuur in Den Haag. Vroeger sliepen Hagenezen namelijk in zelfgemaakte tentjes op het strand om elkaar in de zomer te ontmoeten. De huidige strandcamping is ook een reizende camping, want om de drie dagen verplaatsen alle tenten zich naar een andere strandtent. Het heeft bijna alleen maar voordelen, vertelt een campinggast. "Het enige nadeel? Overal zand."
De paalcamping (Westdorpe, Zeeland)
Back to basics is voor sommige mensen de ultieme kampeerervaring. Het 'paalkampeerterrein' van Staatsbosbeheer in Zeelandse Westdorpe voldoet wat dat betreft helemaal aan de eisen. Een bijzonder kleine camping, met maar drie plekken en één waterpaal. En dat is alles. Waarom willen de gasten deze ervaring meemaken? "Je kunt hier helemaal weg zijn van alles. Even weg van drukte en stress."
De gaycamping (Loosdrecht, Utrecht)
Het Holland Men Camp in Loosdrecht is een 'men only'-camping, gericht op homoseksuele mannen. Eigenaren Peter en Wim doen er alles aan om hun campinggasten een perfecte vakantie te geven. Je mag er met of zonder kleding rondlopen, hebt geen last van kinderen en kunt meedoen aan allerlei thema-weekenden. Maar niet álles kan: "Je mag hier wel bloot lopen, maar we willen geen seks op het veld. Je mag ook gewoon je broekje aanhouden."
Glamping op Camping Buitenland (Zandpol, Drenthe)
Op camping Buitenland in het Drentse Zandpol geen keurige heggetjes die aangeven waar je kampeerplaats begint en eindigt. Je zet je tent op waar je wilt, je doet wat aan yoga, volgt een workshop of maakt muziek bij het kampvuur. Vrijheid blijheid is de stelregel, maar wel op een duurzame manier en alles biologisch verantwoord. Geen zin om te hannesen met haringen of de caravan in te pakken? Overal op het festivalachtige terrein staan bijzondere woonunits die je kunt huren van de eigenaren. Met fijne bedden, een afwasmachine, cooker en bad met radio is dit echt 5 sterren-glamping. Veel luxer dan dit wordt het niet op de camping…
De Yurtcamping (Texel)
De traditionele Mongoolse yurt is een ronde tent die vooral wordt gebruikt door rondtrekkende nomaden. Op Texel staan er tien op de yurtcamping van Piet en Ina. "Wij zijn echt gevallen voor de schoonheid van deze tent", vertelt Piet. "Duizenden jaren is de tent doorontwikkeld, en dat is tot zoiets gekomen." Voor campinggasten is het ook een speciale ervaring. Er moet ook harder gewerkt worden, zoals bijvoorbeeld met hout hakken of voor het eten zorgen. "Het is net alsof je in het buitenland bent", zegt een gast op de camping. "Alles gaat langzamer, daar moet je lekker in meegaan."
Kindercamping Jan Klaassen Dromenland (Braamt, Gelderland)
Slapen in een brandweerwagen, chauffeur spelen in een schoolbus of proberen op te stijgen met de helikopter. Het kan allemaal op Kindercamping Jan Klaassen Dromenland in Braamt. Eigenaar Geert Prein wil dat de allerkleinste kinderen hier hun dromen kunnen waarmaken. Overdag gaan ze naar zijn naastgelegen speeltuin Het Land van Jan Klaassen en genieten ze van de poppenkast of de speeltoestellen. ’s Avonds spelen ze nog even door op de kindercamping en blussen ze om zeven uur met zijn allen het kampvuur uit met een brandspuit. Daarna is het tijd voor papa en mama die met een boekje en een drankje voor de helikopter, tipitent, of brandweerwagen neerploffen.
De yoga- en meditatiecamping (Elsloo, Friesland)
Helemaal tot rust komen: dat kan op 'Mediteren en Kamperen', een retraitecentrum voor meditatie, mindfulness en yoga. Midden tussen de weilanden en de stilte kom je "even uit de waan van alle dag". Het terrein is rustig, met maar een aantal tenten en caravans. "Kamperen is vaak drukte, maar hier heb je de intimiteit", vertelt een campinggast.
Stichting Wigwam (Valkenburg, Limburg)
Kamperen met een kind met een beperking kan een hele uitdaging zijn. Want hoe ga je douchen als je kind niet zelf kan zitten? En wat doe je als je kind de hele camping bij elkaar schreeuwt, omdat het gewoon enthousiast is? Met 300 vrijwilligers maakt Stichting Wigwam het mogelijk om met het hele gezin op vakantie te gaan en niet de hele tijd voor je kind te hoeven zorgen. Alle kinderen, ook broertjes en zusjes, worden 's ochtends opgehaald en voor het eten weer terug gebracht naar de Wigwam-huisjes. Terwijl de kinderen leuke dingen doen met het team van vrijwilligers, hebben de ouders eindelijk een keer tijd voor zichzelf.
De viscamping (Dronten, Flevoland)
Je kunt een duidelijke rolverdeling zien bij Viscamping ’t Wisentbos; de mannen zitten aan het viswater, de vrouwen bestieren de (sta)caravan of gaan shoppen in Bataviastad. Natuurlijk zijn er ook vrouwen te vinden die een hengeltje uitgooien, maar het is wel echt een plek voor visliefhebbers en mensen die van rust en ruimte houden. Veel mensen hebben al jarenlang een vaste plek op de camping en zien ’t Wisentbos als een tweede thuis. Saillant detail: eigenaar Siebrand heeft in de 33 jaar dat hij campingbaas is nog nooit gevist!
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.