Moet je reizigers die terugkeren uit risicogebieden wel of niet laten testen op het coronavirus? Terwijl het Nederlandse kabinet twijfelt over verplicht testen, is men in veel Europese buurlanden al om.

Er wordt weer meer gevlogen en veel vliegtuigen zitten vol. Daarmee groeit de kans dat het coronavirus ongecontroleerd ons land binnen komt via passagiers die terugkeren uit risicogebieden. Het kabinet wil daarom een teststraat openen op Schiphol waar passagiers die terugkomen uit risicogebied zich kunnen laten testen.

105 euro per test

Op het vliegveld van Eindhoven wordt zo'n teststraat al in de praktijk getoetst. De ambitie is om ook op andere luchthavens te zitten. De aangeboden testen zijn net zo betrouwbaar als bij de GGD en men krijgt nog op dezelfde dag het resultaat per mail toegestuurd. Het verschil is wel dat de reiziger op het vliegveld vooralsnog zelf moet betalen, en niet weinig ook: een test kost maar liefst 105 euro.

audio-play
Er wordt weer steeds meer gevlogen en daarmee groeit ook de vrees dat we zo het virus weer importeren uit het buitenland. Het kabinet zou daarom een speciale teststraat op Schiphol in willen richten. Op vliegveld Eindhoven zijn ze daar al mee gestart.

In Frankrijk en Duitsland verplicht testen bij terugkeer uit risicogebied

In de ons omringende landen is men veel minder vrijblijvend wat het testen op vliegvelden betreft. Frankrijk verplicht sinds begin augustus reizigers uit landen met veel coronabesmettingen om zich te laten testen. Het gaat om landen zoals Brazilië, de Verenigde Staten, India en Turkije.

Ook in Duitsland worden terugkeerders uit risicogebieden vanaf dit weekend verplicht om een coronatest te ondergaan. Maar zij hoeven voor deze tests niet te betalen. Er komen extra teststraten op Duitse vliegvelden, bij stations en havens en bij huisarts en GGD-locaties. De resultaten zijn in principe binnen 24 tot 48 uur beschikbaar.

Bij twee keer negatief testen is verdere quarantaine niet nodig

Een tweede test enkele dagen later is ook gratis. Zijn beide tests negatief, dan is er daarna geen verdere quarantaine nodig voor de Duitse reiziger, en kan de betreffende persoon weer aan het dagelijkse leven deelnemen.

'Het gaat niet om individuele belangen, maar om volksgezondheid'

Ook in Nederland ziet men de nut van testen bij terugkomst uit een risicogebied. De thuisisolatie is makkelijker vol te houden als de duur teruggebracht kan worden naar enkele dagen in plaats van twee volle weken. Maar als de testen vrijblijvend worden aangeboden én duur zijn, zal de animo van reizigers gering zijn, vreest Wim Schellekens, oud-voorzitter van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Hij pleit daarom voor vergoeding door de ziektekostenverzekeraars, en voor duidelijk beleid rondom het testen. "Het gaat hier niet om individuele belangen, maar om de volksgezondheid. Dus maak testen verplicht als iemand terugkeert uit een risicogebied, maar wel gratis."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.