13 en 14 jaar waren ze pas, toen broer en zus Juul en Puck besloten iets aan de armoede om hen heen te doen. Inmiddels stimuleren ze andere jongeren om ook sociale projecten op te zetten.
De jonge scholieren uit Maastricht signaleerden verborgen armoede tijdens het doen van vrijwilligerswerk. "Het begon met een heitje voor een karweitje, maar wij hoefden er dan niks voor terug. Daardoor kwamen we bij de mensen thuis en zagen we opeens armoede, qua geld maar ook sociale armoede", zegt Puck.
De halve school hielp mee
Mensen die tussen wal en schip vallen en dus niet terecht kunnen bij de voedselbank, worden volgens de tieners nauwelijks geholpen. Daarom richtten broer en zus jongereninitiatief Juupu op. "In Limburg is rond de Kerst altijd een actie tegen armoede, maar wij dachten: waarom gebeurt er de rest van het jaar niks?", zegt Juul. En dus begonnen ze een voedselbank, gewoon in de aula van hun eigen middelbare school.
Binnen de kortste keren hielp de halve school mee. "Ik zat in de leerlingenraad, dus vanaf het begin deden er al veel mensen mee", vertelt Puck. "We sturen van tevoren een mail met een aankondiging van de inzameling en dan komt iedereen producten brengen."
Jong geleerd, jong gedaan
Juupu groeide in 3 jaar tijd steeds groter en inmiddels worden op meerdere middelbare scholen inzamelingen gehouden. Door het succes kregen de tieners vertrouwen in hun eigen krachten en nu willen ze andere jongeren helpen om ook hun talenten te ontdekken.
"Wij willen het verschil maken", zegt Puck. "Jong geleerd is jong gedaan." Ze organiseren symposia om jongeren te vertellen over armoede en eenzaamheid, in de hoop dat zij ook iets gaan doen tegen dit soort problemen.
Vooroordelen over jongeren
Tijdens het oprichten van hun eigen stichting liepen de jongeren tegen een hoop vooroordelen aan. Volgens Puck wilden mensen hun constant 'het werk uit handen nemen'. Ze waren dan ook liever wat brutaler geweest toen ze net begonnen. Juul stoort zich aan heersende vooroordelen over de jongere generatie. "Er zijn veel vooroordelen over onze generatie. We zouden lui zijn en niks willen, maar we krijgen de creatieve vrijheid en verantwoordelijkheid gewoon niet."
Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt 'het heel stoer' wat broer en zus hebben bereikt. "Armoede heeft geen leeftijd. Het kan je altijd overkomen. Jongeren moeten serieus worden genomen in wat zij zien en doen tegen armoede."
Armoede komt niet alleen
Wat hij vooral goed vindt aan het project, is dat Juul en Puck ook aandacht besteden aan de gevolgen van armoede. "Je kunt eenzaam worden, omdat je niet meer mee kunt doen en armoede komt ook met gezondheidsproblemen, omdat je niet naar de tandarts gaat."
De tieners vinden het soms lastig om het runnen van een stichting te combineren met hun school, maar krijgen veel hulp van hun vader. Ze piekeren er niet over om soms een stapje terug te doen. "We weten waarvoor we het doen en daarom maken we uiteindelijk tijd."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.