Opnieuw is er een Nederlandse journalist door Turkije het land uitgezet. Ans Boersma werkte al twee jaar in Turkije, maar werd vanochtend op het vliegtuig naar Nederland gezet. Het overkwam Fréderike Geerdink in 2015.

De Turkse regering heeft Boersma tot 'ongewenst persoon' verklaard. Boersma werkte in Turkije als correspondent voor onder meer het Financiële Dagblad en One World. Een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meldt dat het de Nederlandse politie was die de Turkse autoriteiten informatie gaf over mogelijke banden die correspondent Boersma zou hebben met terreurbeweging Al-Nusra. Om die reden besloot Turkije haar het land uit te zetten.

Ontzettend veel vragen

In september 2015 wordt de Nederlandse correspondente Fréderike Geerdink plotseling gearresteerd door Turkse agenten. Een paar dagen later moet ze gedwongen terug naar Nederland. Ze werkt op dat moment al meer dan 9 jaar in het land.

Geerdink heeft al contact gehad met Ans Boersma. "Ik stuurde haar gisteren toevallig een berichtje en toen reageerde ze met: 'Ik ben opgepakt en zal morgen worden uitgezet'." Geerdink schrok ervan. "De situatie roept ontzettend veel vragen op." Ze vraagt zich af welke informatie bij de Turkse regering is beland. "De vraag is, wat heeft Nederland dan precies gedeeld met Turkije?"

Luisteren

OM: 'Om informatie gevraagd'

Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft inmiddels ook een verklaring gegeven. Het OM bevestigt dat het de Turkse autoriteiten onlangs om informatie heeft gevraagd over Boersma en andere verdachten. Om welke informatie het dan precies gaat, wordt niet gezegd.

Het Openbaar Ministerie bestempelt Boersma als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Daarbij zijn meerdere verdachten betrokken. Boersma is verdachte, maar wordt zelf niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, zo meldt een woordvoerder van het OM. Waar ze van verdacht wordt, is nog onbekend.

Lees ook

Verboden gebied

In april 2015 werd Fréderike Geerdink vrijgesproken. Inmiddels werkt ze als correspondent in Irak. Terugkijkend denkt ze dat ze destijds misschien wat naïef is geweest. "Ik wist wel dat de staat me op het vizier had. Ik publiceerde ook stukken over de Koerdische kwestie, waar ik me over uitsprak. Misschien had ik iets minder verbaasd moeten zijn toen ik werd opgepakt."

Op het moment dat ze werd opgepakt, verbleef ze in verboden gebied, al wist ze dat zelf toen niet. "Maar heb ik daar spijt van gehad? Is het als journalist niet je taak om verboden gebied binnen te komen?" Ze hoeft er niet lang over na te denken. "Nee, ik heb absoluut geen spijt."

Hoe de kwestie voor Ans Boersma afloopt, is nog afwachten. Geerdink kwam door de moeilijke periode heen dankzij de steun van haar omgeving. "Ik hoop vooral dat ze mensen om zich heen heeft die haar heel goed steunen", geeft ze als advies aan Boersma. "Dat is hartstikke belangrijk en enorm fijn om te hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.