Veel jongeren experimenteren al tijdens hun tienerjaren met softdrugs. Van iedereen die heeft geblowd deed 43 procent dit voor de eerste keer op 13-, 14- of 15-jarige leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek onder Top-X, het jongerenpanel van de actualiteitenrubriek EénVandaag, waaraan ruim 1800 jongeren hebben meegedaan van 12 tot en met 24 jaar. Bekijk hier de volledige uitslag op de website van Top-x.

"Durf jij met je kop op tv?" Dat vroegen we in onze laatste Top-X enquête. En een aantal panelleden vond dit geen enkel probleem. Kijk zaterdag 15 maart naar EénVandaag om 18u15 en leef mee met hun softdrugs-avonturen. Om vast een indruk te krijgen van de Top-X deelnemers, kijkt u hieronder: De leeftijd waarop jongens en meisjes voor het eerst softdrugs gebruiken verschilt nauwelijks. Iets meer jongens (56 procent) dan meisjes (42 procent) hebben ervaring met softdrugs. Een kwart van deze totale groep - overwegend jongens - heeft meer dan 100 jointjes gerookt. Volgens de jongeren keurt eenderde van de ouders het softdrugsgebruik goed.Hoewel softdrugs in Nederland op elke hoek van de straat te krijgen zijn, heeft de helft van de Nederlandse jongeren die nog nooit gebruikt. Het Nederlandse softdrugsbeleid wordt door bijna driekwart van alle deelnemers toegejuicht. Eenderde van alle ondervraagden vindt dat het drugsbeleid moet versoepelen: teelt en handel moeten ook gelegaliseerd worden. Een verbod op softdrugs zal geen invloed hebben op de omvang van het gebruik, denkt de helft van het panel. Wel zien de jongeren het risico van het gebruik van softdrugs in: de helft denkt dat de stap van softdrugs naar harddrugs klein is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.