"En toen was het over.... Gewoon in een seconde... Alles was anders, alles veranderde, alles..."Met een emotionele oproep startte vader Michael Kulkens begin dit jaar zijn missie. Een half jaar daarvoor, augustus 2015, overleed zijn zoon Tommy-Boy aan de gevolgen van een aanrijding. Vlak voor zijn veertiende verjaardag stak de jongen uit Kortenhoef met zijn telefoon in de hand de straat over, zijn blik gericht op zijn telefoon. Een fataal moment.

Vader Michael zet zich sindsdien in om mensen bewuster te maken van de gevaren van telefoongebruik op de fiets. Met als gevolg dat hij, na gesprekken op het ministerie, de toezegging van minister Schultz heeft gekregen dat ze een verbod op telefoongebruik op de fiets gaat laten onderzoeken. EenVandaag spreekt met Kulkens, die aangeeft dat een verbod alleen niet de oplossing van het probleem kan zijn. Hij dringt vooral aan op voorlichting van de jeugd, en brengt dit ook in de praktijk tijdens de bezoeken die hij aan scholen brengt om te vertellen over zijn zoon.

Ook TeamAlert zet zich in om de jeugd bekend te maken met de gevaren van smartphonegebruik op de fiets. Met online campagnes en allerlei vormen van voorlichting proberen zij de jeugd daarvan te doordringen. EenVandaag neemt een kijkje bij zo'n voorlichting van TeamAlert.

Lees hier de oproep van Michael Kulkens op Facebook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.