Je kinderen ziek melden en vervolgens met ze op vakantie gaan. Ethisch misschien niet verantwoord, maar het scheelt nogal in de portemonnee. De boetes zijn zo laag, dat gezinnen duizenden euro's besparen als ze buiten het hoogseizoen op vakantie gaan.

In Nederland gaan jaarlijks zo'n 6000 kinderen illegaal eerder op vakantie. Wouter is een van de ouders die zijn kinderen laat spijbelen voor een vakantie. Hij en zijn vier kinderen willen een weekje naar Spanje in de zomervakantie, maar de prijs van 3000 euro schrikt hem af.

audio-play
Wouter: "Inclusief boete bespaarde ik 1900 euro."

Binnen no time leerplichtambtenaren aan de deur

In het buitenseizoen blijkt de reis een stuk goedkoper: "We konden ineens tickets krijgen voor maar 500 euro. Dat scheelt toch 2500 euro, dus hebben we dat gedaan."Wel krijgt hij binnen 'no time' twee leerplichtambtenaren aan de deur: "Nu moet ik een boete betalen van 600 euro, maar daarmee bespaar ik alsnog 1900 euro. Dat is het me wel waard."

info

100 euro per kind per dag

- De boete voor dit soort luxeverzuim is 100 euro per kind per dag, met een maximum van 600 euro per gezin.
- Ga je 2 weken weg met je kinderen onder schooltijd? Dan kan de boete oplopen tot maximaal 900 euro.
- Ga je nog langer weg? Dan moet je voor de rechter verschijnen.

'Ik begrijp wel dat mensen dat doen'

De boetes zijn een lachertje vindt Eelko van Drongelen, eigenaar van WeFlyCheap: "Gemiddeld bespaart een gezin van vier personen tussen de 2400 en 3000 euro als je in het buitenseizoen op vakantie gaat. Zelfs als je een dagje voor het officiële begin van de zomervakantie weggaat, bespaar je al zeker 400 euro.

Van Drongelen begrijpt wel dat mensen het doen. "Die boete haal je er makkelijk uit. Al vind ik het moreel niet verantwoord."

audio-play
Directeur brancheorganisatie leerplichtambtenaren Carrie Roozemond: "Ik ben er niet voor dat je als ouder 5 dagen als een soort strippenkaart zelf kunt indelen."

'Je maakt kind deelgenoot van het overtreden van de wet'

Carry Roozemond, directeur van de brancheorganisatie van leerplicht ambtenaren, vindt het jammer dat ouders hun kinderen laten spijbelen voor vakantie: "Ik snap niet dat je in zo'n situatie de wet overtreedt en je kind daar deelgenoot van maakt."

Ook is er volgens haar altijd een grote kans dat een kind zich verspreekt. "Als het kind terugkomt mag die ook niks vertellen in de klas, want dan word je alsnog betrapt."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.