Hoe gevaarlijk of hoe veilig is het om de komende dagen het ijs op te gaan? Sloten en vaarten in de luwte zijn al een paar dagen geleden dichtgevroren, terwijl water waar de wind vat op heeft gewoon nog open licht. Het is een recept voor gevaarlijke situaties. Hoe kun je voorkomen dat je onvrijwillig door het ijs zakt?

Gevaar door verschil in ijsdikte

Fred Geers van de website Natuurijswijzer voorziet problemen: “Ik verwacht best wel ongelukken bij mensen die denken ‘het kan wel’.” Het probleem met de huidige vorstperiode is namelijk het grote verschil in ijsdikte: “Er is een landelijk verschil in ijsaangroei, zo is het verschil tussen Oost- en West-Nederland groot. Maar het kan al van sloot tot sloot verschillen. Sommige sloten zijn helemaal dichtgevroren, andere zijn nog open, en daar tussenin heb je allerlei allerlei situaties; op één ijsplaat kan het al variëren. Probleem is dat de wind de lagen water mengt. Dieper water, het zogenaamde onderwater, is nog 4 graden. Dat onderwater wordt door de beweging die de wind veroorzaakt omhooggestuwd.” Gevolg is dat het ijs niet aangroeit, en op een aantal plaatsen zelfs weer verdwijnt. 

‘Vanaf woensdag volop schaatsen’

Geers voorziet dat er vanaf woensdag op ondergelopen landjes en opgespoten ijsbanen vanaf woensdag volop geschaatst kan worden. Maar mocht je toch buiten die baantjes willen schaatsen, dan is het verstandig zijn aanbevelingen ter harte te nemen: “Ga niet alleen op pad, dat is heel belangrijk. En als je toch de waaghals wil uitgangen, zorg dan dat je uitgerust bent als waaghals, met reddingstouw en ijspriemen. En ga alleen schaatsen waar je mensen op het ijs gezien hebt die minsten van je eigen gewicht zijn. En schaats alleen op plekken waar al geschaatst is.” Mocht je op zoek zijn naar ijs in de buurt, dan vind je hier een handige overzichtskaart met schaatsplekken.

Tips voor dit soort natuurijs:

  • Wees je ervan bewust dat de ijsdikte van plek tot plek heel sterk kan verschillen;
  • Ga niet alleen schaatsen;
  • Schaats alleen waar al geschaatst is;
  • Hou het ijs in de gaten. Let op waar het eerder nog open lag en blijf daar uit de buurt;
  • Schaats met reddingstouw en ijspriemen;
  • Schaats op plaatsen waar mensen van je eigen gewicht rijden.

En wil je precies weten wat je moet doen als je door het ijs zakt? Kijk dan onderstaande reportage waarin de auteur van dit stuk demonstreert hoe je veilig terug op de kant komt:

audio-play
Hoe overleef je op onveilig ijs?
Wil je weten bij welke ijsdikte je waar kunt schaatsen, check dan deze  infographic van Natuurijswijzer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.