Ineens was daar een nieuwe video van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi. Hij refereert aan de aanslagen in Sri Lanka en waarschuwt voor meer aanslagen. De inlichtingendiensten checken of de video authentiek is. Maar hoe doe je zoiets?

Glenn Schoen is als veiligheids- en terrorismedeskundige al tientallen jaren actief op het gebied van contra-terrorisme. In het verleden heeft hij in de Verenigde Staten ook meegewerkt aan het checken of video's van terroristische organisaties al dan niet 'echt' waren. Schoen weet dus als geen ander waar je op moet letten.

Stem en lichaamstaal verraden veel

Bijna alles is belangrijk is en te onderzoeken door geheime diensten, vertelt hij. Maar de belangrijkste zaken zijn toch stem en lichaamstaal. "Heeft iemand bepaalde maniertjes, dan zie je dat zeer waarschijnlijk terug op zo'n video. Klopt iemands stem? Ook de kadans van de stem en de intonatie zijn belangrijk."

Tegenwoordig is het nóg belangrijker om te checken of een video of audioboodschap 'echt' is. Met speciale software is het mogelijk om video's te 'vervalsen' door middel van 'deep fake'-technieken, zoals bij een bekende nepspeech van de Amerikaanse oud-president Barack Obama.

Locatie in gevaar

Hoe minder vaak een video wordt gedeeld met de buitenwereld, hoe meer waarde die heeft voor de volgers of aanhangers van de betreffende organisatie. "Dat hebben clubs als IS heel goed door", aldus Schoen.

Het plaatsen van een video is verder ook niet zonder gevaar voor een terreurorganisatie. Veiligheidsdiensten zullen namelijk op ieder detail letten, zo ook waar en wanneer de video gemaakt kan zijn. In het ergste geval verraad je daarmee de plek waar je je op dat moment bevindt.

De nieuwe video die naar buiten is gekomen van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi.

Wat wordt er gezegd?

Maar ook de boodschap van de video is van belang. Want is het wel logisch wat de spreker zegt en is het moment waarop een tape naar buiten komt ook logisch? "In het geval van IS is er nu wel wat te melden. Ze hebben terrein verloren, maar hebben nu met de aanslagen in Sri Lanka weer hun eerste 'succes' geboekt. Ze hebben een verhaal: de strijd is een nieuwe fase in gegaan, ze zijn nog niet verslagen", vertelt Schoen.

Oftewel: diensten zijn wereldwijd nu massaal bezig om met diverse deskundigen allerlei historische gegevens van Al-Baghdadi te checken en te kijken of dat klopt met de nieuwe video. Tot op heden heeft het er nog alle schijn van dat het echt om de IS-leider gaat.

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.