In de laatste week van zijn presidentschap wil Donald Trump dat 'zijn' muur zover mogelijk afkomt. Tot frustratie van inwoners van het zuiden van Arizona waar volop wordt gebouwd. "Er wordt ontzettend veel schade aangericht, dit is een ramp."

In het meest zuidelijke puntje van Arizona vind je een van de laatste stukken ongerepte natuur van de Verenigde Staten. Geasfalteerde wegen zijn er zeldzaam, telefoonbereik is er niet en er wonen nauwelijks mensen. En toch werd deze plek de afgelopen jaren het middelpunt van de aandacht. Want hier, op nog geen steenworp afstand van de Amerikaans-Mexicaanse grens, verrijst de muur van Donald Trump.

Dynamiet en explosies

De metershoge grensmuur is van heinde en verre te zien in de dorre, heuvelachtige woestijn. Met de komst van de muur is de rust er verdwenen. Vrachtwagens met bouwmateriaal rijden af en aan. En zelfs de bergen moeten plaatsmaken voor de muur. Die worden opgeblazen met dynamiet. Zover je kunt kijken, reikt inmiddels ook de muur.

De president komt zijn belofte na, maar inwoners van het gebied begrijpen er niets van. Valer Clark is een van hen. Ze is 80 jaar oud en daarmee een van de oudste grootgrondbezitters. Haar land strekt zich uit over Amerikaans en Mexicaans grondgebied. De muur is haar een doorn in het oog. "Er wordt zo ontzettend veel schade aangericht. Dit is een ecologische ramp, maar ook van onze manier van leven is niks meer over. We deelden het land, de grens bestond eigenlijk niet. Nu is dat allemaal weg."

Er worden bergen opgeblazen om de muur te kunnen bouwen

Nieuwe wegen voor smokkelaars

Volgens Trump is de muur het laatste redmiddel om de stroom aan asielzoekers en drugssmokkelaars aan de grens te stoppen. Daar haalt Clark haar schouders over op. "Dit was geen plek waar mensen illegaal probeerden over te steken, daarvoor is het te onherbergzaam. Er zijn geen wegen, er leven hier wilde dieren en het duurt bovendien tijden voor je in de bewoonde wereld bent", zegt ze.

"Maar nu, met de komst van de muur, zijn er ineens wegen aangelegd en is het veel makkelijker om het land binnen te komen en hebben smokkelaars nieuwe uitwegen gevonden. Het slaat gewoon nergens op."

Lees ook

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage

Muur heeft geen zin

Rich Winkler is een van de ranchers in het gebied. Hij leeft een teruggetrokken bestaan hier in Arizona. "De enorme wijdse vlaktes zijn heel belangrijk voor onze manier van leven", vertelt hij.

Ook voor Rich is de komst van de muur in dit gebied moeilijk te begrijpen. "Een muur in een gebied dat zo woest is als hier heeft weinig zin. In stedelijke gebieden waar veel mensen wonen heeft het nut, maar hier niet. Het bouwen van de muur was geloof ik een doel op zich."

Rancher Rich Wrinkler: "Een muur in een gebied dat zo woest is, heeft weinig zin"

Geen bezwaar

Dat de muur hier wordt gebouwd, is geen toeval. In Arizona is het meeste land rond de muur van de staat en die maakte - in tegenstelling tot andere staten - geen enkel bezwaar tegen de bouw. In de laatste dagen van de regeertermijn van Donald Trump wordt er 24 uur per dag, 7 dagen in de week gewerkt om nog zoveel mogelijk muur af te krijgen. De kosten: 42 miljoen dollar per mijl (1,6 kilometer, red.).

De verkiezingsbelofte van Donald Trump wekte ook de interesse van fotograaf John Kurc. Als hij in Phoenix, de hoofdstad van Arizona moest zijn om een concert van the Rolling Stones vast te leggen, besloot hij op de bonnefooi naar de grens te rijden, om zelf te kijken wat er waar is van de 'invasie' waar Trump het steeds maar over heeft.

Er wordt nog volop aan de grensmuur gebouwd

'Ze hebben een monster gecreëerd'

Nu, bijna anderhalf jaar later, is hij er nog steeds. In een oude Honda trekt Kurc langs de muur. Met een drone legt hij het opblazen van de bergen vast. "Ik was in shock van wat ik aantrof. Waar zijn de drugs, waar zijn de migranten, vroeg ik me af. Er was helemaal niks. Dit is complete waanzin, dacht ik. Dit was tot een paar maanden geleden nog wildernis en nu is er een monster gecreëerd." Kurc besluit er zijn missie van te maken om zo veel mogelijk van de aanleg van de muur vast te leggen. "Wie bedacht ooit dat dit een goed idee was? Dit komt door één persoon en zal voor altijd een litteken op dit gebied achterlaten."

Joe Biden heeft al laten weten dat hij, zodra hij zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, de bouw van Trumps muur meteen zal stilleggen. Het is een pleister op de wonden voor veel mensen hier. "Ik vraag me af of de muur ook weer kan worden afgebroken. Dat hoop ik stiekem", verzucht grootgrondbezitter Valer Clark.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.