Voor het zesde jaar worden rookverslaafden in Nederland aangemoedigd samen te stoppen tijdens Stoptober. Op korte termijn heeft dat veel effect, maar op langere termijn blijkt stoppen een stuk moeilijker.

Uit onderzoek blijkt dat na 3 maanden meer dan de helft van de deelnemers nog is gestopt. Maar, daarna wordt het lastiger om van de sigaretten af te blijven. Het overgrote deel houdt het op de lange termijn geen jaar vol. Gerard van Beek stopte in 2014 tijdens Stoptober om een jaar later weer te beginnen.

Afgetimmerde pergola

In huize Van Beek ruikt het fris. Geen spoor van sigarettenrook. Geen wonder, het is Gerard ten strengste verboden binnen te roken. "Mijn vrouw zou woest worden", zegt de 56-jarige Nijkerkerveener. Hij heeft een eigen 'rookhok' in de achtertuin. Een luxe afgetimmerde pergola, waar hij best trots op is.

In 2014 stopte Van Beek met roken tijdens Stoptober. Bijna een jaar hield hij het vol. Toen begon hij weer. "Het is zo'n gewoonte. Het zit zo in me." Hij steekt er een op. Een blik van genot glijdt over zijn gezicht. 15 stuks rookt hij per dag. Na het eten en zoals nu, tijdens 'een leuk gesprek'.

12 jaar

Gerard was 12 jaar, toen zijn rokende ouders het tijd vonden dat hij ook begon. Bij het boodschappen doen haalden ze voor hem ook een pakje. Hij is niet boos op ze. In de jaren 70 ging het zo. "Maar als ik terug in de tijd kon gaan, had ik het wel willen voorkomen".

Inmiddels probeert hij er al 24 jaar vanaf te komen. De eerste poging deed hij toen zijn zoon werd geboren. Die mislukte. Alle andere erna dus ook. Hij probeerde het op eigen kracht, deed mee met Stoptober, deed de cursus Stoppen met Roken (kosten: 50 euro en na 5 maanden weer begonnen) en kreeg op zijn kop van een medisch specialist.

Hartpatiënt

Over het laatste wil hij aanvankelijk liever niets kwijt. Schoorvoetend vertelt hij dat hij 6 stents in zijn kransslagader heeft. "Ik ben eigenlijk gewoon hartpatiënt." Vier jaar lang lukt het hem om te stoppen. "Ik heb mijn vrouw nog nooit zo kwaad gezien, toen ik weer begon", herinnert hij zich.

Hij schaamt zich daar voor. Ook hij weet heus wel hoe slecht het is en dat je met je gezondheid speelt.

(Ver)slaaf(d)

Hij voelt zich geen slaaf van de tabaksindustrie, ook al weet hij dat die stofjes in de sigaretten stoppen om hem verslaafd te houden. "Uiteindelijk kies je er toch zelf voor weer sigaretten te kopen. Je wordt niet gedwongen. Philip Morris brengt ze niet bij me langs ofzo." Hij heeft dan ook geen begrip voor mensen die na 30 jaar verslaving de tabaksindustrie aanklagen.

Hij omschrijft het roken als een gewoonte die in hem zit gegroefd. "Ik weet echt niet waarom het niet lukt te stoppen, misschien een stofje in mijn hersenen dat me doet teruggrijpen telkens weer."

Sneue loser

Als ervaren stopper, weet hij ook hoe het is om weer te beginnen. De eerste sigaret na een periode van stoppen, voelt als verliezen. "Je voelt je een loser", zegt hij spijtig, om er snel aan te toe voegen dat die sigaret wel meteen weer lekker is.

Van Beek veert op. "Tijdens een cursus zeiden ze steeds dat een sigaret een monster is, dat heel vies is. Ze kunnen de pot op. Elke sigaret is lekker. Ik geniet er echt van. Mensen die dat ontkennen verklaar ik voor gek. Maar ik wil er wel vanaf." Hij wil nog wel 35 jaar mee en realiseert zich dat die kans groter is als hij stopt. Het imago rondom roken is sterk veranderd in zijn leven. Vroeger werd roken 'stoer' gevonden. "Tegenwoordig hoor ik via mijn kinderen dat je een sneue loser bent, die het maar niet lukt te stoppen."

Oproep

Hij doet een oproep. Iedereen die zijn verhaal meekrijgt en een goede methode weet die wel werkt, moedigt hij aan contact met hem op te nemen. "Ik wil alles proberen. Ook als het een pil van 1000 euro is. Ik koop hem." Tips voor nicotinepleisters en -pillen hoeven niet. Daar gelooft hij niet in.

Tijdens Stoptober in 2014 hield een app voor hem bij hoeveel geld hij bespaarde. Na twee weken had hij toen al 100 euro bespaard. Na een snelle rekensom, concludeert Van Beek dat hij in zijn leven al 60.000 euro heeft opgerookt. (150-200 euro per maand, 12 maanden per jaar, minstens 30 jaar). "Daar kun je een leuke auto voor kopen of een paar keer goed op vakantie", verzucht hij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.