Ze komen met de bus uit Praag, met het vliegtuig uit Zuid-Afrika, allemaal naar Hummelo. En ze komen niet voor de rockformatie Normaal die zijn bakermat heeft in het Achterhoekse dorp.

Nee, ze komen kijken naar de tuinen van tuinarchitect Piet Oudolf. Wereldberoemd in Hummelo en in het buitenland, maar in Nederland alleen bekend bij liefhebbers. 

Wereldberoemd

Oudolf ontwerpt onder andere de herdenkingstuinen voor 11 september in New York. Maar ook tuinen in Engeland, Duitsland, Italië, over de hele wereld. Thuis in Hummelo is het een komen en gaan van internationale fans die zijn werk willen zien in de prachtige grastuin van Oudolf. Maar de continue stroom bezoekers kost het echtpaar teveel tijd. Vandaag gaan de tuinen daarom dicht voor bezoek. Daarmee komt er een einde aan een tijdperk in het leven van de Oudolf's.

In 1982 trekt Piet Oudolf met z’n vrouw Anja en twee jonge zoons naar Hummelo en begint er een kwekerij. "Mensen kregen een beplantingsplannetje gratis als ze planten kochten en zo begon het", vertelt Piet Oudolf in zijn ontwerpstudio.

Kleur is tijdelijk

Oudolf’s grote kracht is z’n ongeëvenaarde plantenkennis. Kennis die hij gebruikt om z’n doel te bereiken: een tuin waarin hij met de vorm en en de structuur van de gebruikte planten een compositie bereikt die door de seizoenen heen aantrekkelijk is. "Kleur is tijdelijk. Ik denk dat je met vorm en structuur meer karakter blootlegt van het geheel van de tuin."

Miskend

Hoewel de tuinen in Hummelo sluiten voor het grote publiek, blijft de 74-jarige Piet Oudolf keihard aan het werk.”Het is passie en hobby”, zegt z’n vrouw Anja. 

Rijksbouwmeester Floris Alkemade ziet Oudolf als de Koolhaas onder de tuin- en landschapsarchitecten: "Herkenbaar, alsof het er altijd is geweest en zonder al teveel poespas." Oudolf introduceerde wereldwijd het gebruik van allerlei siergrassen in tuinen en parken. Vooral in het buitenland. Want Oudolf is wereldberoemd, maar niet in eigen land. "Een genie is meestal miskend in eigen land", aldus Alkemade. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.