SP en CDA willen dat ongeveer 10.000 migranten met een permanente verblijfsstatus een Nederlands paspoort kunnen krijgen. Ze komen volgende week met een motie om dit te regelen en daar is een Kamermeerderheid voor.

SP en CDA komen in actie nu blijkt dat van de 27.000 mensen die in 2007 na het generaal pardon een verblijfsstatus kregen, ongeveer 10.000 niet aan de voorwaarden kunnen voldoen om een Nederlands paspoort te krijgen. Mét paspoort kunnen deze mensen na jaren stemmen, een huis kunnen kopen en worden ze niet belemmerd in het uitoefenen van bepaalde beroepen.

Paspoort uit land van oorsprong

Vijf jaar na de toekenning van hun status hadden ze recht op een Nederlands paspoort. Maar na een beleidswijziging moesten de 'pardonners' bij hun naturalisatie-aanvraag een geboorteakte of paspoort van hun oorspronkelijke land tonen. Daardoor ontstond een probleem, want de meeste mensen hadden die documenten niet.

De strekking van de motie van SP en CDA is dat de regering de belemmering moet wegnemen om volwaardig Nederlander te worden. Dat betekent dat de zogenaamde documentatie-eis moet worden geschrapt.

'Ik kan volwaardig meedoen'

Yosef Tekeste-Yemane is een van de mensen die al jaren probeert om een Nederlands paspoort te krijgen, maar geen geboortebewijs of Ethiopisch paspoort heeft. Hij kwam 27 jaar geleden als tweejarig kind vanuit Ethiopië naar Nederland. Hij is ontzettend blij met het aangekondigde initiatief van SP en CDA.

"Dit nieuws maakt mijn dag goed dit. Het maakt mijn hele maand goed. Dit is een hele belangrijke stap op weg naar een paspoort. Nu kan ik echt volwaardig meedoen", vertelt hij.

audio-play
Jarenlang kon Yosef geen paspoort krijgen, nu lijkt daar verandering in te komen. "Nu kan ik misschien gewoon stemmen. Ik weet niet eens hoe het moet, maar het is geweldig!"

Kafkaëske situatie

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt het "onverkwikkelijk dat deze mensen nog steeds geen volwaardig Nederlander zijn". Daarom heeft hij samen met CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg het initiatief genomen voor een wetswijziging. Van Dijk: "Het is geweldig nieuws dat we dit na jaren kunnen regelen voor deze groep. We dienen volgende week de motie in en dan is het aan staatssecretaris Broekers-Knol (VVD) om het uit te voeren."

Van Toorenburg vindt ook dat de situatie van deze groep mensen niet langer houdbaar is: "Mensen waarvan is besloten dat ze hier voor altijd mogen bijven, moeten ook volwaardig aan de samenleving kunnen meedoen. Nu zitten ze in een Kafkaëske situatie, omdat de bureaucratische overheid eisen aan ze stelt waar ze simpelweg niet aan kunnen voldoen. Dat moet stoppen. Iedereen die mee wil doen verdient een eerlijke kans."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.