Nu FC Twente in zwaar weer verkeert en kunstmatig in leven wordt gehouden, volgt de ene na de andere onthulling over oud-voorzitter Joop Munsterman.
Zo blijkt de voormalig topman van Wegener onder andere, zonder mandaat van de RvC, een fors, langlopend contract te hebben gesloten. Bovendien heeft hij de club met een enorme schuldenlast achtergelaten en lijkt hij daarmee verantwoordelijk te zijn voor de diepe crisis waarin de club nu zit.
Munsterman past daarmee in een traditie van voorzitters die hun club door enorme ambities en vaak roekeloos beleid, van de regen in de drup hebben laten belanden.
EenVandaag bericht vanavond over de teloorgang van FC Twente en de dubieuze rol van Joop Munsterman daarin. Zitten er nog meer lijken in de kast?
Lees hier, als voorbereiding op onze reportage, een kort overzicht van de traditie van ambitieuze voorzitters waarin Munsterman past:
Zwart geld in het hoge Noorden (Renze de Vries - FC Groningen)
Varkenshandelaar Renze de Vries wordt in 1980 voorzitter van FC Groningen. Hij wil de club uit laten groeien tot het ‘Ajax van het Noorden’ en om dit te bereiken haalt hij grote namen naar Groningen.
Groningen presteert daardoor nationaal zeer goed en is gedurende een periode van negen jaar met grote regelmaat actief in Europa. De ploeg boekt opvallende resultaten met onder andere twee overwinningen op Atlético Madrid.
Aan de Groningse euforie komt in 1989 abrupt een einde. Voorzitter De Vries wordt na een inval van de FIOD aangeklaagd voor handelen met zwart geld. Een veroordeling voor fraude volgt.
Het zwaard van Damocles hangt boven deze vereniging’- Renze de Vries
Hij moet daarom het veld ruimen en de club, die jarenlang op te grote voet leefde door het gerommel met zwart geld, raakt in sportief verval.
Mister Fixit (Karel Aalbers - Vitesse)
In 1985 wordt juwelierszoon Karel Aalbers benoemd tot voorzitter van Vitesse. De club is op dat moment op sterven na dood. In nauwe samenwerking met hoofdsponsor NUON weet Aalbers vervolgens in een mum van tijd de zieltogende club om te bouwen tot een stabiele Nederlandse subtopper.
Aalbers heeft grote plannen met Vitesse. Naast de sportieve wederopstanding van de club wordt onder zijn leiding een gloednieuw stadion, het Gelredome, gebouwd. Ook worden steeds grotere bedragen vrijgemaakt voor het transferbeleid van de club.
Mister Fixit, zoals Aalbers wordt genoemd, maakt zich populair bij het publiek door grote namen naar Arnhem te halen. Vitesse speelt grote Europese wedstrijden tegen onder andere Real Madrid en Inter Milan.
In 1999 keert het tij. Nadat de directie van NUON zich heeft gebogen over de cijfers van Vitesse, wordt het vertrek van Aalbers geëist. NUON besluit ook, door de vele onduidelijke transacties en de veroordeling van Aalbers voor fraude, de sponsoring van Vitesse stop te zetten.
Na het vertrek van Aalbers en hoofdsponsor NUON blijft Vitesse achter met een flinke schuldenlast en raakt de club in de problemen. De opvolgers van Aalbers zien hem als verantwoordelijke voor de financiële malaise waarin de club na zijn vertrek raakt en spreken over een enorme hoeveelheid lijken in de kast.
De Grote Kale Leider (Jorien van den Herik - Feyenoord)
Als geldschieter raakt Jorien van den Herik in 1984 betrokken bij Feyenoord. Met een groep financiers probeert hij de club overeind te houden. Als Feyenoord in 1991 bijna ten onder gaat, eist Van den Herik een plek in het bestuur van de club.
Als ik mijn geld kwijtraak, dan ben ik er graag zelf bij
In 1992 neemt hij het voorzitterschap van de club op zich. Spraakmakende transfers, twee landskampioenschappen én de winst van de UEFA cup in 2002 maken de ‘Grote Kale Leider’ (GKL), zoals hij wordt genoemd, geliefd bij het publiek.
Vanaf 2002 gaat het desalniettemin bergafwaarts met de club en in 2006 wordt Feyenoord vanwege de enorme schulden door de KNVB onder curatele gesteld. Uit rapporten blijkt dat technisch en financieel wanbeleid de club in de afgrond hebben gedrukt en Van den Herik wordt hiervoor door de supporters als hoofdverantwoordelijke aangewezen.
Van den Herik zou Feyenoord met enorme schulden hebben opgezadeld en bovendien woekerrentes hebben laten betalen voor de door hem verstrekte leningen aan de club. Mede onder druk van het legioen moet hij daarom in 2006 vertrekken.
Miljonair op geitenwollen sokken (Dirk Scheringa - AZ)
In 1993 raakt Dirk Scheringa betrokken bij voetbalclub AZ. De club zit op dat moment in financiële problemen en kan de hulp van Scheringa goed gebruiken. De zakenman, die er prat op gaat uitsluitend geitenwollen sokken te dragen, zet een deel van zijn, met de DSB Bank verdiende, fortuin in om de club te redden.
AZ weet met voorzitter Scheringa de weg naar de Nederlandse top weer te vinden. De club is in 2005 volledig eigendom geworden van Scheringa en onder leiding van trainer Co Adriaanse behaalt AZ in Europa klinkende resultaten. In 2009 wordt AZ met Louis van Gaal als coach zelfs landskampioen.
Na deze periode van succes raakt DSB, het bedrijf van Scheringa, in opspraak en moet uiteindelijk een faillissement worden aangevraagd. De club zit daarna zonder geldschieter en raakt in ernstige geldproblemen. Om te overleven wordt noodgedwongen overgegaan tot de verkoop van veel spelers, en worden sportieve doelen bijgesteld.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.