Van student natuurwetenschappen naar Hollywood filmregisseur, het overkwam de 32-jarige Nijmegenaar Tim Smit. Zijn internationale, post-apocalyptische speelfilm Kill Switch gaat deze week in première.
In 2009 knutselde Smit in zijn eentje thuis een acht minuten durend science fiction filmpje in elkaar: What’s in the Box. Hij zette dat op YouTube en zag het filmpje in no-time viral gaan. Meer dan 2,6 miljoen mensen bekeken het filmpje - onder wie een filmproducent uit Hollywood, die hem een contract aanbood voor een speelfilm.
Tim Smit is onmiskenbaar een talent qua visuele effecten, maar zou hij ook net zo succesvol zijn als speelfilmregisseur? Na acht jaar is het zover: Kill Switch gaat in première, met acteurs Dan Stevens, Bond-girl Berenice Marlohe, Gijs Scholten van Aschat en Tygo Gernandt. De film is in achttien dagen opgenomen in Amsterdam en Almere en Smit was zelf regisseur en de man van de visuele effecten. Elk shot is bewerkt in zijn huis in Nijmegen.
Kill Switch is vooral baanbrekend door het hoge gehalte first-person perspectief, bekend uit de hedendaagse games. Het verhaal speelt zich af in de toekomst. De fossiele brandstoffen zijn bijna op, maar het bedrijf Alterplex, gerund door Auguste Reynard (een rol van Gijs Scholten van Aschat) heeft de oplossing: Alterplex is in staat een kopie-aarde te maken, zonder mensen, maar vol met brandstoffen, die de originele aarde van onbeperkte energie kan voorzien.
De rol van het neefje van Will Porter (Dan Stevens) wordt gespeeld door de 10-jarige Nederlandse Kasper van Groesen. Twee jaar geleden kroop hij een dag in de rol van de doofstomme Donny. Het jongetje kan door een trauma niet meer praten, en wordt door zijn oom Will onder zijn hoede genomen. Will heeft Donny, en zijn moeder Mia, (een rol van Charity Wakefield) beloofd goed voor hen te zorgen. Maar dat blijkt in een ineenstortende wereld moeilijker dan gedacht. Samen met zijn vader maakte Kasper een vlog van hun bezoek aan de eerste viewing van Kill Switch:
In EenVandaag een gesprek met regisseur Tim Smit en science fiction-kenner Guus Schulting.
Speciaal voor de online-kijkers vroeg verslaggever Bart Hettema aan Tim Smit welke drie films hem het meest hebben geïnspireerd. Welke films dat zijn, en waarom Tim ze belangrijk vindt kijkt u hier:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.