Er is nog één café, dat staat er al honderd jaar. Toch vrezen de bewoners van het Brabantse buurtschap Calfven het verdwijnen van de kroeg. Nadat de laatste winkels sloten, stopte onlangs ook de laatste streekbus en werd de enige brievenbus weggehaald.

Wie z’n post digitaal wil verzenden, moet geduld hebben. Calfven is namelijk nog altijd niet aangesloten op het snelle glasvezelnetwerk. De gemeente Woensdrecht zegt er alles aan gedaan te hebben, maar de exploitanten vonden het te duur.

Ooit telde Calfven maarliefst zeventien café’s. Intussen telt het vijfhonderd inwoners en ligt het mooi verscholen achter de Brabantse Wal, vlakbij de Belgische grens.

Mondig en gemoedelijk

De bewoners omschrijven zichzelf als mondig en gemoedelijk. En ze voelen zich in de steek gelaten. Inspanningen om alsnog een snelle internetverbinding te krijgen, zijn vooralsnog op niets uitgelopen. Hun pleidooi om de doorgaande weg aan te passen om minder hard rijden te stimuleren vindt wél gehoor, maar snel gaat het allemaal niet.

En alsnog een glasvezelkabel aanleggen als komend voorjaar de weg dan eindelijk opengebroken wordt? Zelfs dat is te duur. Locoburgemeester Hans de Waal zegt begrip te hebben voor de klachten. De gemeente heeft zelfs bekeken of ze financieel kan bijspringen om sneller internet aan te leggen, maar dan is dat staatssteun en dat mag niet.

Dagelijks een passagier

De Waal wijst erop dat de laatste streekbus dagelijks soms maar één passagier uit het buurtschap vervoerde. Dat de bus ermee stopte, is de keuze van de busmaatschappij. En de onlangs verdwenen laatste brievenbus, dat is de keuze van PostNL.

Wie voelt zich dan nog wel verantwoordelijk voor de voorzieningen in het buitengebied en in krimpgemeenten? In Woensdrecht probeert de lokale partij Alle Kernen Troef op te komen voor de bewoners. Fractievoorzitter Ludo Bolders is boos: ‘dienstverlening is met z’n allen voor iedereen.’

De ligging van Calfven:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.