Iedere huisartsenpraktijk zou op hun eigen website moeten melden hoe de dokter denkt over euthanasie. Dat wil Het Humanistisch Verbond, omdat het transparanter zou zijn. Maar zitten artsen en patiënten daar wel op zitten te wachten?
Slechts 6 procent van de 365 websites die Het Humanistisch Verbond bezocht bevat een opmerking of paragraaf over euthanasie en het levenseinde. Het overgrote deel van de huisartsenpraktijken (86 procent) benoemt euthanasie niet op de website. Het deel dat euthanasie wél benoemt, verwijst voornamelijk procedurematig naar een andere pagina, via een link die niet (meer) werkt. 6 procent benoemt expliciet levenseinde of euthanasie op de website, en vermeldt ook de professionele houding hiertegenover.
Professionele houding
Het Humanistisch Verbond vindt het belangrijk dat op de website van een huisarts wèl iets staat over euthanasie. "De vraag: 'Kan ik met mijn huisarts praten over het levenseinde?' is essentieel voor mensen", zegt Christa Compas van het Humanistisch Verbond.
Volgens de humanisten is het al moeilijk genoeg om het levenseinde en euthanasie ter sprake te brengen bij de dokter. Een vermelding op de website kan die drempel verlagen. Het Humanistisch Verbond pleit er daarom voor dat alle huisartsen op hun website duidelijkheid geven over hun professionele houding ten aanzien van euthanasie. Hoe dan? Bijvoorbeeld zoals in dit voorbeeld van een huisartsenpraktijk in Dieren.
"Tegenwoordig wordt er veel gesproken over gedachten en wensen rond het levenseinde, zoals euthanasie. Euthanasie is volgens de wet nog altijd strafbaar. De arts die zich houdt aan de zorgvuldigheidseisen wordt niet vervolgd. Geen van de huisartsen in onze praktijk heeft principiële bezwaren tegen euthanasie."
De vraag is of artsen erop zitten te wachten dat zij op de site een moreel statement brengen?
'Euthanasie is geen ja/nee button'
Carin Littooij, arts en bestuurder van de Landelijke Huisartsen Vereniging zegt dat ze het voorstel van het Humanistisch Verbond lastig vindt. "Je belooft daarmee misschien iets dat wellicht niet gebeurt. Euthanasie is namelijk geen ja/nee button. Het is een sluitstuk van een proces. Je hebt een patiënt nodig die aan alle wettelijke eisen voldoet en een huisarts die het wil en kan doen, en die twee zaken moeten met elkaar in evenwicht zijn. Dan is ook het moment belangrijk, zegt Littooij: "Er zijn ook patiënten die zeggen: daar wil ik het nu niet over hebben, ik ben bezig met leven."
Littooij wijst er verder op dat in Nederland 4 procent van de mensen sterft door euthanasie. Zelf heeft Littooij wel een alinea over euthanasie op haar website gezet, maar een verplichting gaat haar te ver. "Collega's die gewetensbezwaren hebben die adviseren wij om iets op de website te zetten. Maar wat wij belangrijk vinden is dat euthanasie niet een vanzelfsprekendheid is en dat ook niet moet worden."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.