Het uiterlijk van rashonden is in de loop van de jaren flink veranderd. Zo heeft de teckel een veel langere nek en rug gekregen en boxers en bulldogs een plattere snuit. Deze rashonden zijn populair, maar hun populariteit kent een keerzijde: door het vele doorfokken worden de dieren ziek. 

Met doorfokken creëeren fokkers dieren die er in hun ogen uitzien als de perfecte hond. Dat gaat op den duur zo ver dat het lichamelijke ongemakken veroorzaakt bij de hond. "Zo hebben veel Franse Bulldogs een platte snuit, waardoor ze lijden aan ademtekort. Ook de herdershond is flink veranderd", aldus dierwetenschapper Sara Pesie.

Inteelt speelt belangrijke rol

Volgens Pesie speelt inteelt een belangrijke rol in de verandering van het uiterlijk van veel rashonden. “De honden moeten aan een bepaalde standaard voldoen. Wat er dan gebeurt is dat men honden met het meest uniforme uiterlijk met elkaar gaan kruisen. Als je dat maar vaak genoeg doet, dan verklein je de genenpopulatie en dan hoeft er maar een hond tussen te zitten met epilepsie en alle pups krijgen dat. Sommige dek-reuen verwekken wel duizend pups.” 

Op de site van de Rashondenwijzer, een database met 109 hondenrassen, vind je per ras de afwijkingen. Hoe honden de afgelopen jaren zijn veranderd illustreren de plaatjes hieronder.

Cavalier King Charles Spaniël

A view of the sea
De Cavalier King Charles Spaniël had ooit een langwerpige snoet, maar inmiddels is deze plat.

Probleem: Doordat de hersenen niet op een normale manier in de schedel passen heeft deze hond vaak last van hoofdpijn.

Herdershond

De herdershond is lager op zijn poten komen te staan

De Duitse Herdershond heeft vanwege schoonheidsidealen een sterk aflopende rug, waardoor de hond met de achterpoten over de grond sleept en heupen en rug vaak veel te lijden hebben. De Duitse Herdershond heeft een zeer grote kans op heupdysplasie en op slijtage van ruggenwervels (spondylose).

Teckel

De rug van de teckel is door de jaren heen langer geworden

Een belangrijke oorzaak voor gezondheidsproblemen is de relatief lange rug, waardoor de tussenwervels uitpuilen en op het ruggenmerg drukken, met pijn en verlamming tot gevolg. 

Mopshond

De mopshond is nog steeds heel populair

Maar het uiterlijk van de hond, zijn gedrongen bouw en korte, gekrulde staart, geeft veel problemen. Bijvoorbeeld wervelafwijkingen, met nek- en rugpijn en verlamming als gevolg. 

Britse Masstif

Ook de britse masstif is flink veranderd in zijn gezicht

De Mastiff valt onder de extreem zware honden (tot 80 kg) en gaat daardoor vaak gebukt onder heupdysplasie en elleboogdysplasie, pijnlijke gewrichtsaandoeningen die vaak al op jonge leeftijd optreden. 

'Alles wat er extra aan een hond zit moet je voor oppassen'

Pesie valt op dat veel fokkers het goed doen. “Gelukkig zijn er fokkers die daar heel serieus mee bezig zijn en laten zien dat ze binnen een aantal generaties, dus bijvoorbeeld met drie keer een nestje fokken, een bulldog hebben met een smallere kop en die daardoor beter kan ademen.” Ben je van plan om toch een rashond te kopen, dan heeft de dierwetenschapper nog een aantal tips voor je. “Verdiep je goed of het soort hond past bij je levensstijl. Kies daarnaast voor een hond zonder gezondheidsproblemen. Dus geen korte neus, maar juist een sportief type met hoge poten. Geen extreem lang haar, maar kies voor een hond met een korte vacht. Alles wat er extra aan een hond zit moet je voor oppassen.”

KIJK&LEES OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.