Enkele tienduizenden medewerkers in de acute zorg hebben inmiddels beide coronaprikken gekregen. Iets waar veel andere Nederlanders ook reikhalzend naar uitkijken. Hoe voel je je na die tweede prik? “Het was toch wel emotioneel."

Het coronavirus, in december 2019 voor het eerst gesignaleerd in het Chinese Wuhan, verspreidde zich razendsnel over de rest van de wereld. Eind februari vorig jaar bereikte het ook Nederland. Het virus zette ons land op zijn kop en heeft tot op de dag van vandaag tot bijna 15.000 sterfgevallen geleid. Voor veel Nederlanders biedt het vaccin een stip aan de horizon, zo ook voor Georgette, Mariska, Tom en Shirley. Als een van de eersten zijn zij nu tegen het virus ingeënt.

Georgette Stronck (24)

Georgette Stronck

"Voor mij is het wel echt heel fijn dat ik nu ben gevaccineerd", vertelt Georgette. Als ziekenhuisverpleegkundige komt ze veel in aanraking met mensen met corona. "Ik voel me nu veiliger. Niet alleen voor mezelf, maar ook omdat ik thuis woon bij mijn ouders en die wil ik natuurlijk niet besmetten."

Als 'buddy' werkte ze ook op de intensive care, waar ze zag wat zich daar tijdens de coronacrisis allemaal afspeelt. "Ik sta daarom heel erg positief tegenover het vaccineren", zegt ze. "Ook al hoor je soms van die horrorverhalen zoals dat je door het vaccin niet zwanger zou kunnen raken. Daar geloof ik niet in."

Regels blijven volgen

Toch wordt het leven nog niet meteen heel anders voor Georgette, nu ze is gevaccineerd. "Ik dacht eerst ook, ik mag alles weer, maar dat doe ik toch nog maar even niet. En dat is omdat ze nog niet helemaal precies weten hoe het met de overdraagbaarheid zit." Voorlopig houdt ze zich daarom, ook vanwege haar werk, nog aan de coronaregels.

"Dat is wel balen, maar ik sta er hoopvol in. Het is in ieder geval fijn dat het vaccineren nu is begonnen en hopelijk zit ik dan straks weer lekker met mijn vriendinnen op het terras." Ook droomt ze ervan om alsnog de grote reis naar Bali te maken, die ze vorig jaar gepland had. "Ik kan niet wachten tot ik daarheen kan. Of überhaupt op vakantie, naar de zon."

Mariska van Sprundel (53)

Mariska van Sprundel met haar moeder, foto gemaakt in 2019

"Werken was voor mij ontspannen, net als sporten. Door corona veranderde dat", vertelt Mariska, die in een verzorgings- en verpleeghuis werkt. "Het afgelopen jaar heb ik continu 'aan' gestaan. Maar sinds afgelopen vrijdag, toen ik mijn tweede vaccinatie kreeg, kan ik eíndelijk ontspannen." Mariska zorgt thuis voor haar gehandicapte zoon van 24 en verleent daarnaast mantelzorg aan haar 89-jarige moeder. Ze was als de dood dat ze hen zou besmetten.

"Thuis noemen ze me inmiddels Jaap van Dissel (van het RIVM, red.), zo strikt was ik met de maatregelen", lacht ze. "Ik ben blij dat ik de teugels nu wat kan laten vieren. Over een week gaat de champagne open, want dan krijgt ook mijn moeder haar tweede prik en kunnen we knuffelen. Dat hebben we sinds de start van de coronacrisis niet meer gedaan."

Een soort muur

Wat ze gaat doen, nu ze de bevrijdende prikken in haar bovenarm achter de rug heeft? "Begin mei gaan we een weekend weg met gezin en schoonfamilie. Afhankelijk van de maatregelen die dan gelden, zouden we met iets teveel mensen kunnen zijn. Maar dat vind ik nu veel minder erg. Ik kan het virus niet meer krijgen, dus ik kan als een soort muur tussen de mensen inzitten die nog geen vaccin hebben gehad en hen zo beschermen."

Mariska voelt zich bevoorrecht dat ze als een van de eersten van Nederland het coronavaccin heeft gekregen. Ze is 'helemaal happy'. "Dat lichtje aan het einde van de tunnel, voelt voor mij als een lamp van 1000 kilowatt."

Tom Hietberg (21)

Tom Hietberg

"Ik keek wel naar die tweede prik uit", zegt Tom, die liever niet herkenbaar op de foto wil. "Het voelt voor mij als een afsluiting." De verpleegkundige vertelt best veel patiënten gehad te hebben die zijn overleden aan het virus. "En dat ik dan nu iets heb gekregen waardoor dit in de toekomst kan worden voorkomen. Dat was toch wel een emotioneel moment."

"Het was alleen maar werken, werken, werken en verder was er niks daarbuiten", vertelt Tom terugkijkend op een voor hem 'hele heftige, drukke periode'. "Je wist nooit wat de dienst je bracht. Soms haalde iedereen de volgende ochtend, en soms overleden er vier in een nacht."

Rustiger gevoel

Omdat een heel groot deel van Nederland nog niet is ingeënt, zal er ook voor Tom in de praktijk weinig veranderen. "Toch geeft het een rustiger gevoel dat ikzelf niet ziek kan worden. Want ook al sta je daar volledig beschermd, wanneer een erg zieke patiënt zo volop aan het hoesten is, dan voelt dat toch best wel eng."

Mensen in Toms' omgeving reageren positief op dat hij nu is gevaccineerd. "Ze vinden het alleen maar fijn voor me." Tegen iedereen die het vaccin nog staat te wachten, wil hij zeggen: "Houd vol. Het einde is nu echt in zicht."

Shirley Fritz (22)

Shirley Fritz

"Er verandert nu eigenlijk nog niks voor mij, omdat er nog zo weinig mensen zijn gevaccineerd. Maar het is zeker een stap in de goede richting", zegt verpleegkundige Shirley. "Ook vanwege mijn werk hield ik er al wel rekening mee dat het nog wel een tijdje zou gaan duren voordat je weer 'gewoon' je ding kunt doen."

"Het is in ieder geval al fijn dat ik safe ben. Het geeft je een extra stukje veiligheid, omdat je het zelf minder snel oploopt en daardoor dus ook minder snel kan overdragen op anderen. En mochten er nu straks weer meer dingen kunnen, zoals bijvoorbeeld reizen, dan weet je dat jij dat al kan doen."

Knuffel

"Het blijft nu nog even wachten tot de rest van mijn omgeving het vaccin ook heeft gehad." Ernaar uitkijken doet ze in ieder geval zeker. "Ik heb heel veel zin om straks weer lekker met vriendinnen op het terras te zitten. Of op vakantie te gaan."

Voor Shirley kan het vaccineren van de rest van Nederland dan ook niet snel genoeg achter de rug zijn. "Maar wanneer het zover is, dan ga ik meteen naar m'n opa en oma voor een knuffel!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.