Vijf jaar gevangenisstraf eist de officier van Justitie in de zaak tegen de Haagse politiemol Amine A. Hij zou zeer gevoelige informatie uit politiesystemen aan een criminele bende hebben doorgespeeld. Amine A. kon in die systemen precies zien wanneer op welk adres politie-invallen van wietplantages waren gepland. Hij gaf die informatie dan door aan de criminelen, die de plantages dan leegroofden, voordat de politie arriveerde. Dat Amine A die systemen raadpleegde, viel blijkbaar niet meteen op. Hij kon zelfs straffeloos vanaf zijn vakantieadres inloggen. Morgen is de uitspraak in de zaak tegen Amine A.
De zaak tegen Amine A. staat niet op zichzelf. Er zijn vaker zaken tegen corrupte agenten, die samenwerken met criminele organisaties. Zo is er de nog lopende strafzaak tegen politieman Mark M. Criminelen zouden een abonnement hebben gehad op zijn diensten. Hij zou politie-informatie aanleveren op bestelling. Zijn zaak moet nog inhoudelijk worden behandeld.
Allochtone agenten relatief vaak in de verleiding
Wetenschapper Hans Nelen publiceerde dit najaar een veelbesproken onderzoek naar corrupte dienders. Hij onderzocht tientallen corruptie-affaires, die afgelopen vijf jaar plaatsvonden. Daaruit bleek onder meer dat allochtone agenten relatief vaker in de verleiding komen om samen te werken met criminele organisaties. Familieverbanden, een cultuur van geen nee durven zeggen en andere motieven zoals geld en status spelen een rol bij deze oververtegenwoordiging.
EenVandaag zet de zaak op een rij. Hoe groot is de kans dat Amine A. wordt veroordeeld? Waar wordt hij van verdacht? En, wat moet er gebeuren om de kans op corrupte dienders verder te verkleinen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.