Deze week maakte het CBS bekend dat de studieschuld inmiddels is opgelopen tot bijna 20 miljard euro. 1,4 miljoen Nederlanders moeten nog afbetalen. Maar dat geleende geld, gaat dat wel echt naar de studie?
"We zien dat 54% van de studenten aangeeft een deel van het geleende geld opzij te zetten", legt Gabrielle Bettonville van het Nibud uit. Studenten kijken niet altijd wat ze precies nodig hebben, vertelt ze. "En bij de studenten die wel een zorgvuldige berekening maken van welke kosten er gemaakt moeten worden, zien we dat ze minder lenen."
Omdat het kan
In het Landelijke Studentenonderzoek van het Nibud geeft 31% van de studenten aan dat ze het maximale bedrag lenen 'omdat het kan'. Waar het geld vervolgens precies aan wordt uitgegeven is volgens het Nibud eigenlijk niet nauwkeurig te bepalen.
Studenten zitten echt niet meer de hele dag op het terras
Alex Tess Rutten, voorzitter LSVb
Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ergert zich aan het beeld dat er bestaat: studeren is lang niet meer alleen maar bier drinken. "Ruim een kwart van de hbo-studenten doet een fulltime studie, en werkt daarnaast nog 16 uur per week. We zitten echt niet meer de hele dag op het terras."
Voor later
Hard werken dus, zodat er ook wat geld van de lening overblijft om opzij te zetten. De studenten die de studiefinanciering op een spaarrekening zet, geven verschillende redenen aan om dit te doen: "15% spaart om later een huis te kunnen kopen, 45% spaart om na de studie geld achter de hand te hebben", vertelt Bettonville. Maar de economische ontwikkelingen spelen net zo goed mee: "39% zegt dat ze sparen omdat de rente op de lening zo laag is."
"Ik ken veel jongeren die inderdaad wel spaargeld hebben, maar dat is ook voor als je gaat verhuizen en de borg moet betalen, of als je je been breekt", zegt Rutten. "Ik vind het heel begrijpelijk dat er gespaard wordt. Studenten en jonge mensen zitten in een onzekere situatie, met flexibele contracten, een moeilijke woningmarkt. Dan is het prettig om wat achter de hand te hebben."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.