Duizenden vakantiegangers vast, tientallen dorpen afgesloten van de buitenwereld, vijf doden. De hevige sneeuwval in de Alpen zorgt voor grote problemen. Dat gebeurt vaker en zélfs in Nederland.

Terug naar februari 1979. "Dit is Radio Noord met slecht-weer-uitzending. We kregen net het bericht binnen dat het grootste knelpunt de weg tussen De Punt en Assen is. En bij Spier-Beilen. Daar zitten militairen vast, daar zitten twintig vrachtwagens vast, daar zit een groot aantal personenauto's vast. Er zitten zelfs drie sneeuwschuivers vast. Men geeft het daar bijna op. Men probeert het nog met rupsvoertuigen."

Winschoter Courant

Niets meer bereikbaar, huizen en auto's verdwenen achter muren van sneeuw. De radio werd een noodzender, kranten verschenen niet eens meer.

Bijvoorbeeld ook de Winschoter Courant. Servaas Smulders was destijds verslaggever. "Oost-Groningen was van de wereld afgesloten door de meest hevige sneeuwstorm die we in dat jaar hebben gekend. Het probleem ontstond omdat er een felle oostenwind stond. Daardoor ontstonden sneeuwduinen. Op wegen met bomen langs de kant krijg je van die duinen."

Een vrouw staat voor een 'sneeuwduin' in 1979.

Shovel

Smulders: "Ik ben op de weg naar Stadskanaal met een shovel meegereden die de sneeuw moest wegschuiven. We kwamen op sommige plaatsen wel sneeuwduinen van 5 tot 6 meter tegen. Ik zei tegen de chauffeur: 'Maar wat nou als er een auto onder zit?' Hij riep: 'Ach, dan ligt die in de sloot.'"

RTV Noord fungeerde als noodzender. Mensen belden in om hun verhaal te doen. Soms moest zelfs de brandweer eraan te pas komen om mensen van eten te voorzien. "De inwoners van Noordbroek, die hebben nog steeds geen brood. De brandweer uit Oosterbroek gaat brood halen uit naburige gemeenten en brengt dat naar de Mikromarkt in Noordbroek. In Noordbroek zelf schijnt geen plak brood meer te krijgen te zijn, dus die mensen kunnen naar de Mikromarkt", zo klinkt het.

Positief blijven

Servaas zelf kon nog wel op pad. "Ik heb nog een wethouder naar een school gebracht die geopend moest worden. Hij verklaarde mij voor gek, maar we vonden het stiekem ook prachtig. Het leek wel een bobsleebaan, zo met een autootje tussen de sneeuwmuren door."

Het zijn barre omstandigheden die zelfs leiden tot ingrijpen van het leger. Maar, zegt Smulders positief: "Nood breekt wet. Voor de kinderen was het prachtig spelen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.