Tienduizend Amsterdammers waren tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de NSB. Wat voor mensen waren dat en waarom zaten ze bij deze partij? Vorige week verscheen een boek over het dagelijks leven van de gewone Amsterdamse NSB-ers. Het boek breekt met de gangbare visie dat de NSB in Amsterdam slechts tot 1942 actief waren. In EenVandaag een interview met Josje Damsma, een van de onderzoekers, over hoe zij tot deze conclusies gekomen zijn en de reactie daarop van journalist Chris van der Heijden, een kind van NSB-ers.

Het boek:

Zelfs toen het Duitse leger al aan de verliezen hand was marcheerde de NSB nog steeds langs de grachten, sloegen ze communisten en joden in elkaar en verkochten ze op straat tienduizenden krantjes. De NSB in Amsterdam was een hecht netwerk en een warm nest: de leden konden nieuwe vrienden maken, Sinterklaas kwam langs, hun kinderen konden op vakantie, of ze konden een extra stamppotmaaltijd via de partij krijgen. De gezellige avonden waren het populairst.

Over de auteurs:

Josje Damsma (1984) en Erik Schumacher (1983) zijn als historici verbonden aan respectievelijk de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.