De kersverse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, wil het Amazone-oerwoud en haar inwoners graag opofferen voor een goede economie: "Ik geef geen centimeter aan de inheemse bevolking."

President Bolsonaro spreekt klare taal. Hij wil de slechte economie uit het slop halen in zijn land. Het Amazoneregenwoud zit vol mogelijkheden.

Inheemse bevolking onder invloed van 'de vijand'

Het oerbos zal volgens de president moeten wijken voor veeteelt, sojateelt en mijnbouw. De inheemse volken die er wonen hebben daarmee het nakijken en milieuorganisaties die de natuur willen beschermen moeten vertrekken.

Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace, maakt zich zorgen: "We zitten ook in Brazilië en steunen daar inheemse groeperingen. Het gaat daar nu in een stroomversnelling. Bolsonaro wil de rechten van de inheemse bevolking laten regelen door het ministerie van Landbouw. Dat is juist hun vijand. Dat is zorgelijk."

Bekijk ook

De 'Tropische Trump'

Bolsonaro is nog maar net benoemd, sinds 1 januari van dit jaar. Nu al is hij berucht om zijn denkbeelden. De president haat homo's, praat laagdunkend over vrouwen en wil de wapenwet in zijn land versoepelen. Ook vindt hij martelen prima en is hij een voorstander van militaire dictatuur. Het leverde hem al de bijnaam 'de Tropische Trump' op.

In onderstaande video staan zes controversiële quotes van Bolsonaro op een rij.

Zes controversiële quotes van Bolsonaro

De inheemse volken die in het regenwoud wonen vindt Bolsonaro nietsnutten, die vooral kostbaar land nodeloos bezetten. Het bos ziet hij als potentiële landbouwgrond en in de grond zitten ook goud en bauxiet in overvloed. Houtcriminoloog Tim Boekhout van Solinge ziet dat het extra kappen al is begonnen: "In de gemeenten waar de president is gekozen zie je al dat het ontbossen twee keer zo snel gaat als in de andere gemeenten."

info

Hoe staat het Amazoneregenwoud ervoor?

Het Amazoneregenwoud in Brazilië is het grootste regenwoud op aarde. Het heeft een oppervlakte van 5,5 miljoen vierkante meter en ligt verspreid over negen landen: 60 procent van het woud ligt in Brazilië. Recente cijfers geven aan dat er nu 17 procent van het regenwoud is gekapt. Meestal gebeurt dit illegaal. De belangen en criminaliteit rond de houtkap zijn vaak groot. De verwachting is dat in 2020 meer dan een kwart van het woud zal zijn gekapt.

Wat Europa kan doen

Kan Brussel iets doen om het Amazonewoud te redden? Of zitten handelsbelangen tussen Europa en Brazilië ons in de weg? Veel bos in de Amazone verdwijnt zoals genoemd voor de aanleg van sojaplanten, bedoeld voor voeding en veevoer. Nederland was, zo blijkt uit cijfers van Greenpeace in 2017 nog de grootste importeur van soja uit Brazilië. Vorig jaar daalde dat iets omdat China onze plaats innam en ons land meer soja ging invoeren uit Amerika.

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, is bezorgd. "Europa is koploper wat betreft de invoer van soja uit Brazilië. We zijn van het land afhankelijk wat betreft soja, en dat kun je niet 1,2,3 veranderen. We zullen soja in Europa zelf moeten zien te telen."

Strijd tussen milieu, landbouw en handelsbelangen

Volgens Eickhout blijft het de vraag wat Europa gaat doen als Bolsonaro echt maatregelen neemt en meer bos gaat kappen. "Nu zijn we aan het onderhandelen met Brazilië. De grote vraag is: als de Amazone echt wordt gekapt, dan moet dat gevolgen hebben voor de onderhandelingen. Binnen de Europese Commissie is een strijd aan de gang tussen milieu, landbouw en handelsbelangen. We zijn tegelijk wel heel machtig in Europa, maar nu heerst ner een 'wait and see'-beleid. Europa kan een vuist maken, maar benut dat nog niet."

Volgens criminoloog Tim Boekhout van Solinge gaat houtkap ons allemaal aan. Dat vraagt dan ook om actie. "Het stoppen van de ontbossing is nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Het staat ook op de agenda van de Verenigde Naties. Er zal veel druk komen op Brazilië om de kap te stoppen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.