Er wordt al jaren gezegd dat een mannenpil in aantocht is, maar naast het condoom en sterilisatie zijn er nog altijd geen andere anticonceptiemethoden voor mannen beschikbaar. Veel jongeren, vrouw én man, vinden dat daar verandering in moet komen.
Acht op de tien (81 procent) jonge vrouwen en de helft van de jonge mannen (50 procent) zouden graag willen dat er meer anticonceptiemiddelen voor mannen op de markt komen. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met 3FM HUMAN. Aan het onderzoek deden 3.500 jonge mensen van 16 tot en met 34 jaar mee.
Vanzelfsprekend
Negen op de tien (87 procent) vinden dat mannen net zo verantwoordelijk zijn voor anticonceptie als vrouwen. Toch merken veel jongeren op dat er vaak vanuit wordt gegaan dat vrouwen anticonceptie gebruiken. Omdat daar meer middelen voor zijn, de vrouw degene is die zwanger kan raken en sommigen de pil, het spiraaltje of iets anders ook gebruiken tegen menstruatieklachten. 82 procent zegt dan ook dat het voor hun gevoel vanzelfsprekend is dat de vrouw anticonceptie gebruikt.
Meer opties zouden er volgens jongeren voor zorgen dat mannen zelf meer grip kunnen krijgen op hun vruchtbaarheid en dat de verantwoordelijkheid voor anticonceptie gelijkwaardiger verdeeld kan worden: "Als er meer te kiezen is, zou dat het gesprek over anticonceptie in een relatie een stuk eerlijker maken", schrijft een deelnemer.
Onderzoek
Veel deelnemers vinden dat het anno 2021 tijd is voor meer opties voor mannen. "Vrouwen gebruiken anticonceptie omdat er geen andere keus is, maar daardoor wordt de farmaceutische industrie niet gestimuleerd om iets anders te ontwikkelen", zegt iemand. Een ander: "Het is belangrijk voor de emancipatie dat mannen ook meer verantwoordelijkheid krijgen in het voorkomen van ongewenst zwanger worden."
In de onderzoeken naar nieuwe anticonceptiemiddelen voor mannen, loopt er momenteel een test met een gel die de man elke dag op z'n schouder smeert. Ook wordt er gekeken naar een mannenpil. Beide zijn hormonale anticonceptiemiddelen die ervoor zorgen dat de spermaproductie wordt gestopt, maar het libido op peil blijft.
Mannenpil favoriet
Ruim de helft van de jonge mannen die op vrouwen vallen (53 procent) zou zo'n pil wel willen gebruiken. Omdat er ook een vrouwenpil bestaat, voelt het voor hen als een vertrouwde methode. Een kleinere groep (38 procent) is enthousiast over het smeren van de gel.
Voor mannen die deze middelen niet zien zitten (respectievelijk 40 en 49 procent) is het gebruik van hormonen vooral onbekend terrein. Ze zijn huiverig voor wat het met hun lichaam zal doen. "Geen rare hormonen voor mij. Ik gebruik wel een condoom", zegt iemand.
Spuiten
Daarnaast loopt er een onderzoek naar een niet-hormonale injectie. Hierbij wordt er een gel in de zaadleider gespoten die de zaadcellen blokkeert. Met zo'n injectie is een man tien tot vijftien jaar onvruchtbaar, al kan de ingreep wel eerder ongedaan worden gemaakt.
Deze optie wordt minder goed ontvangen. Een kwart (24 procent) zou zo'n spuit overwegen. Juist omdat er geen hormonen worden gebruikt en omdat ze dan een lange tijd niet meer over hun vruchtbaarheid na hoeven te denken.
Derde houdt liever huidige situatie
Zeven op de tien jonge mannen (71 procent) vinden het maar niks. Ze moeten er niet aan denken dat er een naald in de buurt van hun geslachtsdeel komt of vinden het wel een hele ingrijpende stap op hun leeftijd.
Over het algemeen ziet een derde (36 procent) het sowieso niet zitten om een nieuw anticonceptiemiddel te gebruiken, dat qua betrouwbaarheid en bijwerkingen vergelijkbaar is met anticonceptie voor vrouwen. Ze houden graag de situatie zoals het nu is. "Waarom in zulke middelen investeren als er genoeg alternatieven voor vrouwen zijn?", vraagt iemand zich af.
Uit handen geven
Mochten de mannenpil of -gel daadwerkelijk op de markt komen, dan wil dat niet meteen zeggen dat vrouwen de controle over anticonceptie volledig uit handen te durven geven aan mannen. Vier op de tien (40 procent) zouden dat wel overwegen, maar een even grote groep (39 procent) zeker niet. Ze houden de controle liever bij zichzelf of zien meer in een nieuwe vorm van 'double Dutch'. Iemand schrijft: "Ik zou zelf niet van de pil af willen maar zou het wel fijn vinden als mijn vriend ook anticonceptie zou kunnen slikken. Dan zijn we dubbel beschermd. Als ik de pil dan een keer per ongeluk vergeet zijn we niet direct onveilig."
Wel zouden bijna negen op de tien (88 procent) vrouwen in een relatie hun huidige vriend het gebruik van anticonceptie toevertrouwen. "Mijn partner wil op dit moment liever dan ik geen kind, dus hij zou er alles aan doen om een zwangerschap te voorkomen", aldus een deelnemer.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 10 tot en met 24 januari 2021, deden 3.562 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.