Zeeland is een krimpregio, maar toch keert één op de vier jongeren die de provincie heeft verlaten binnen zes jaar weer terug. Dat blijkt uit onderzoek van het ZB Planbureau. 

Onderzoeker Ruben de Cuyper verwachtte dat hooguit één op de tien jong volwassenen naar Zeeland zou terugkeren. "Maar het zijn er veel meer. De redenen om terug te gaan zijn een baan, de liefde en het landschap.'' Zelf hoort hij ook tot de jonge terugkeerders, maar vooral voor hoogopgeleiden is het lastig om een baan te vinden in de provincie met de meeste zonuren van Nederland. 

Joost van Driel is schrijver en leraar Nederlands. Hij woont sinds vijf jaar weer in Zeeland. Hij begrijpt wel dat achttienjarigen weg willen, "want er is hier helemaal niets te doen.'' Toch kwam hij terug voor de kwaliteit van het leven, het landschap en de zee. Ook vond hij als leraar er makkelijk een baan. 

Ook Joost Weemaes keerde na zijn studie in Rotterdam terug naar Zeeland. Hij kon er een baan in de scheepsbouw vinden en miste het plaatselijke voetbal en zijn familie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.