Met de zogenaamde 'polypil' daalt de kans op een hartinfarct of een beroerte met eenderde, blijkt uit onderzoek. De Hartstichting is niet enthousiast over zo'n preventieve pil.

De polypil, een combinatiepil van bloeddrukverlagers, cholesterolverlager en aspirine, doet het aantal hart- en vaatziekten afnemen. Dat laat een langlopend onderzoek onder 7000 Iraniërs zien. De bevindingen zijn in The Lancet gepubliceerd. De vraag is of de polypil ook voor de Nederlandse oudere een goed idee is.

Niet in Nederland

De Hartstichting ziet niets in een preventieve pil tegen hart- en vaatziektes. David Smeekes is als huisarts werkzaam voor de Hartstichting: "Het onderzoek is indrukwekkend, maar in Nederland is de situatie toch wel wat anders dan in Iran. Een te hoge bloeddruk of te hoog cholesterol kunnen we in Nederland gewoon heel goed opsporen en gericht behandelen. Zo'n polypil is echt een schot hagel."

Lees ook

Cardiologe Janneke Wittekoek, is wel enthousiast: "Ik ben hier heel blij mee. Mensen kloppen meestal te laat aan met klachten. Dan blijkt dat ze al jaren slecht hebben gezorgd voor hun hart. Nu zetten we vaak medicatie in als het bloedvat al is dichtgeslibd. Hoe mooi zou het dan zijn als we mensen met een verhoogd risico zo'n combinatietablet kunnen geven. Dan ga je zeker winst boeken."

audio-play
Cardiologe Janneke Wittekoek: "We kunnen veel ziektes voorkomen door 'broccoli en paprika', maar er komt toch een punt dat je richting die medicatie moet."

Wittekoek is niet bang dat preventieve medicatie een slecht dieet in de hand werkt. "Ik ben echt een groot voorstander van leefstijlinterventies, maar het aanpassen van leefstijl is niet bij iedereen haalbaar."

Wittekoek benadrukt dat artsen niet zomaar iedereen dezelfde pil gaan voorschrijven. De samenstelling zal verschillen per patiënt. "Het moet maatwerk blijven."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.