Henk Otten betaalde zichzelf vorig jaar 30.000 euro uit de partijkas van Forum voor Democratie voor overwerk voor de campagne. Thierry Baudet was hiervan op de hoogte, maar gebruikt de greep uit de kas nu als reden om van de kritische Otten af te komen.
Makelaar en televisiepresentator Harry Mens draagt Forum voor Democratie al jaren een warm hart toe en overweegt in 2017 zelfs om voor de partij senator te worden in de Eerste Kamer. Hij vindt de situatie met Otten diep triest. "Dit is kwajongensgedrag. De 'greep in de kas' van Otten is een alibi, een manier om hem te lozen."
Mannen van 36 zijn vaak wat manisch
De problemen tussen Otten en Baudet zijn volgens Mens ontstaan op de avond van de verkiezingsoverwinning. "Henk Otten was teleurgesteld in de toespraak van Baudet. Hij miste in de toespraak waarderende woorden van dank voor de partijleden, die achter de schermen hard hebben gewerkt."
Volgens Mens vindt Otten dat Baudet de aandacht teveel op zichzelf richt, iets waar meer 36-jarigen last van hebben. "Op die leeftijd zijn mannen wat manisch en denken ze dat ze Napoleon zijn. Dat hoort bij de leeftijd. Otten probeerde Baudet hierin bij te sturen, maar dat is hem duidelijk niet in dank afgenomen." Dat Mens deze uitspraken doet is opmerkelijk, want in een eerder interview noemde hij Baudet nog 'mijn tweede liefde na Pim Fortuyn'.
'Oerstom van Otten'
Ton Elias, oud-kamerlid en communicatie-adviseur vindt de gang van zaken bij de partij hoogst ongebruikelijk. "Als de lezing van Baudet hierover klopt, is het oerstom van Otten. Als je al zou vinden dat er sprake is van overwerk dan kun je jezelf niet op eigen houtje gaan betalen. 30.000 euro is veel geld, misschien niet als je bankier bent voor Lehman Brothers, maar wel in de politiek. Mijn bedrijf heeft zelf in 2006 voor de VVD een campagne gedaan die 50.000 euro kostte. Dat vonden ze teveel geld, en na discussie met het hoofdbestuur hierover heb ik de helft korting gegeven."
Ton Elias sluit niet uit dat er goede redenen zijn om campagnewerkzaamheden te betalen, maar benadrukt dat dit nooit zonder overleg mag gebeuren. "Het maakt dan niet uit of je penningmeester bent bij een politieke partij of een duivensportvereniging. En los van het ethische aspect moet je dit nooit op eigen houtje doen, al was het maar om te voorkomen dat het als politiek instrument tegen je gebruikt gaat worden, hetgeen nu het geval lijkt."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.