Grote klassen met meer dan 27 leerlingen zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Het gemiddelde aantal leerlingen per leraar is de afgelopen jaren gestegen en de discussie over die grote klassen loopt daarmee ook op. 

Zo zijn zeven docenten een burgerinitiatief gestart om de politiek te vragen iets te doen tegen overvolle klassen. Ze willen dat het aantal leerlingen per klas over drie jaar is teruggebracht naar maximaal 24.

Uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel blijkt dat veel scholieren de klassen te groot vinden om goed onderwijs te krijgen. Vanavond in EenVandaag de uitslagen. Daarnaast Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid van de SP en Nick Vogels van het burgerunitiatief 'Stop de overvolle klassen'.

update
clock 22-11-2013 10:43

Jasper van Dijk (SP) stelt Kamervragen

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk heeft naar aanleiding van deze reportage Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Hij wil van de staatssecretaris daarnaast een reactie op de de onderzoeksuitslag dat vier op de tien middelbare scholieren zeggen dat hun klas te groot is om nog goed onderwijs te krijgen. 

Van Dijk vraagt daarnaast aan Dekker wat een klas van ‘acceptabele omvang’ is en wanneer daar geen sprake meer van is en wat leerlingen nu precies zelf kunnen doen als ze ondervinden dat de klas te groot wordt. Ook gaat hij in op de invoering van het Passend Onderwijs. Hij vraagt Dekker welke invloed deze invoering zal hebben op de klassengrootte.

update
clock 18-11-2013 15:37

Benodigde 40.000 handtekeningen binnen

Het burgerinitiatief Stopdeovervolleklassen.nl haalde vandaag de grens van 40.000 handtekeningen, meldt de website. Dat betekent dat de kwestie van volle klassen op middelbare scholen op de agenda van de Tweede Kamer terecht komt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.