Meer en meer gezinnen raken dakloos door de economische crisis. De daklozenopvang kan de toestroom niet aan en slaat alarm over de forse stijging van het aantal kinderen in de noodopvang (16%). Op dit moment zitten in het hele land zeker 2.000 kinderen in de opvangcentra voor dak- en thuislozen.
In EenVandaag het verhaal van een gezin dat noodgedwongen verblijft in de crisisopvang in Oss. Ze zijn dakloos geworden door financiële schulden en ziekte(verzuim). Met hun zoontje van anderhalf en in verwachting van een baby, proberen ze nu een uitweg te vinden met hulp van het SMO Verdihuis in Oss. En die instelling geeft aan dat de toestroom niet bij te benen is.
EenVandaag bezocht ook maatschappelijke opvang Kwintes in Amersfoort, die te kampen heeft met een groeiend aantal kinderen. Ze hebben daar een speciaal programma ontwikkeld om kinderen in de opvang te begeleiden. Voorzitter Jan Laurier van de Federatie Opvang Nederland reageert.
Nieuw: ‘Economische daklozen’
In heel 2011 zaten er ruim 9.000 kinderen in een van de 1.200 opvangvoorzieningen en opvanghuizen voor vrouwen. In de daklozenopvang waren het er 3.000. Een toename van 16% ten opzichte van het jaar ervoor (2591) en zelfs een derde ten opzichte van 2009 (2175). En die toename zet zich voort, meldt de Federatie Opvang. Verschillende opvangcentra die EenVandaag heeft gesproken noemen het de ‘nieuwe sociaaleconomisch daklozen’. Een groep die ze voorheen niet zagen, anders dan de daklozen die zich bij hen melden met verslavings- of psychiatrische problematiek.
Daklozencentra bomvol
Veel opvangcentra voor dak-en thuislozen moeten inmiddels vaker ‘nee’ verkopen tegen nieuwe gezinnen die zich aanmelden, blijkt uit een rondgang door EenVandaag. Het is volgens de centra ingewikkeld om complete gezinnen op te vangen, vooral omdat kinderen speciale aandacht en bescherming vragen. Veel instellingen zijn daar eigenlijk niet op toegerust.
Gezinnen die in de crisisopvang komen zitten er vaak veel langer dan voorheen, een paar maanden tot soms wel een jaar. Opvangcentra geven de economische crisis, financiële schulden, werkloosheid en strengere regels rond huisuitzetting op als oorzaak. Vaak zijn het ook families die geen goed sociaal vangnet hebben en een oplopende schuldenproblematiek.
De Federatie Opvang pleit ervoor eerder in te grijpen op gemeentelijk niveau om dakloosheid te voorkomen. In veel gemeenten gebeurt dat al, maar overal staan budgetten onder druk door bezuinigingen. Ook wil de Federatie dat de wachttijden voor bijstand en eventuele regelingen voor ondersteuning worden afgeschaft. Eenmaal dakloos zijn de kosten van herstel vaak veel hoger, zegt de koepel.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.