In de les zitten met alleen maar jongens of alleen maar meiden? Jongeren moeten er niet aan denken: 83 procent is tegen. Ze geloven niet dat gescheiden lessen leiden tot betere schoolprestaties en vinden dat het onderwijs er minder leuk van wordt.

Volgens sommige deskundigen zijn gescheiden lessen dé oplossing voor het achterblijven van jongens op school, maar jongeren betwijfelen dat. Maar 16% van de deelnemers gelooft dat jongens beter gaan presteren als ze met alleen maar jongens in de les zitten. Iets meer jongeren (21%) denken dat meiden het beter doen op school zonder jongens in hun klas.

Slome hersens

Dat jongens minder presteren komt onder andere doordat hun hersens zich wat minder snel ontwikkelen dan bij vrouwen. Om te compenseren voor dit verschil draagt een panellid een andere oplossing aan: “Waarom laat je jongens niet gewoon een jaar later naar school gaan? Daarmee kan je op de basisschool al beginnen: meisjes moeten naar school als ze 4 jaar zijn en jongens gaan pas met 5 naar school.”

‘100 jaar terug in de tijd’

Schoolcijfers zijn bovendien niet alles, vinden jongeren. Ze vinden dat ze veel van elkaar kunnen leren en ook dat is belangrijk, want zo zegt een deelnemer: “Het dagelijks leven bestaat ook niet alleen maar uit man of vrouw." Sommigen vinden gescheiden lessen zelfs discriminatie en ouderwets: “Gelijkheid van sekse is al een lang bevochten iets, laten we niet weer 100 jaar terug in de tijd gaan."

En de liefde dan?

Als er dan toch gescheiden lessen gevolgd moeten worden, dan willen meiden het liefst apart sporten. De jongens zouden dan juist liever geen meiden bij de exacte vakken willen. Maar negen op de tien jongeren denken dat het onderwijs er niet leuker op wordt. Als ze het voor het zeggen hebben gaat er dus helemaal niks gescheiden worden. Want, zo vragen sommigen zich af, hoe moet dat dan met die leuke middelbare schoolverliefdheden…?

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.