Gemeenten met coffeeshops gelegen in de Duitse en Belgische grensstreek handhaven het door hun gevoerde gedoogbeleid. Ze zien geen noodzaak voor sluiting om de eventuele overlast veroorzaakt door Duitse, Belgische en Franse drugstoeristen te beperken. Dat blijkt uit een telefonische rondgang van EénVandaag. De resultaten van het onderzoek worden woensdag bekendgemaakt in de uitzending van de actualiteitenrubriek.
Eerder maakten de grensgemeenten Roosendaal en Bergen Op Zoom bekend het gedoogbeleid af te schaffen. Beide gemeenten staan dus in hun beleid alleen. Drie gemeenten, te weten Nijmegen, Oude IJsselstreek en Arnhem willen wel tornen aan het aantal shops binnen hun grenzen. Ze kiezen door middel van het zogenoemde ‘uitsterfbeleid’ voor minder verkooppunten van softdrugs. In Zwolle daarentegen is nog plaats voor extra een shop.Alle 76 grensgemeenten zijn gepolst: 24 van de 76 gemeenten hebben een of meerdere coffeeshops binnen hun grenzen. Het gaat in totaal om 130 shops (inclusief de nog te sluiten coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal). De grensgemeenten keren zich daarmee tegen het voorstel van CDA-fractieleider Van Geel, die oproept alle coffeeshops in Nederland te sluiten. De grensgemeenten scharen ze zich niet achter de wetenschappers Fijnaut en De Ruyter die in hun vorige week verschenen rapport "Voor een gezamenlijke beheersing van de drugsgerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn" concluderen dat het gedoogbeleid heeft gefaald. "Sluiting is voor ons absoluut geen optie", zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo. Hij zegt dat de stad eerder tientallen illegale coffeeshops had die een niet te overziene overlast veroorzaakten. Nu zijn er in de Limburgse stad vijf coffeeshops waarmee goede afspraken zijn gemaaktDe woordvoerder van Enschede: "Sluiten heeft voor ons geen voorkeur. Gedogen is de minst slechte optie”. Grote- en middelgrote gemeenten elders in Nederland zijn ook voor het huidige gedoogbeleid. Van alle 23 benaderde gemeenten buiten de grensstreek is er geeneen voor het sluiten van de coffeeshops. Wel willen steden als Den Haag, Den Bosch en Rotterdam door middel van het ‘uitsterfbeleid’ het aantal coffeeshops beperken. In Utrecht is nog plaats ivoor drie nieuwe.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.