Extreme neerslag komt steeds vaker voor. De afgelopen weken werden gebieden in Limburg verrast met hevige regenbuien met modderstromen en overstromingen tot gevolg. Gemeenten kunnen zogenaamde stresstesten ondergaan om zwakheden in kaart te brengen. 

Hevige regenval komt steeds vaker voor, volgens berekeningen van het KNMI komt extreme neerslag twee tot vijf keer zo vaak voor als in de jaren vijftig. In de toekomst zal het niet minder worden; vergeleken met nu zal dit twee zo vaak voorkomen in 2050 en zelfs vijf keer zo vaak in 2085.

Modderstromen

Het Limburgse Meerssen is de afgelopen vier jaar al zes keer getroffen door hevige wateroverlast. Niet eens in de honderd jaar zoals het volgens de statistieken zou moeten zijn. “Een heel extreme bui komt nu eens in de 20 jaar voor in plaats van eens in de honderd”, vertelt onderzoeker Jeroen Kluck van ingenieursbureau Tauw aan. Ook in Berg en Terblijt was het raak. Het in een dal gelegen dorp werd verrast door modderstromen en flinke overstromingen. 

Stresstest

Maar niet alleen gemeentes in Limburg moeten maatregelen nemen. Alle gemeenten zijn verplicht een stresstest te ondergaan, zo werd vorig jaar met Prinsjesdag bepaald. Ofwel, hulp bij het klimaatbestendig maken van dorpen en steden. Door het virtueel nabootsten van hevige regenbuien worden kwetsbaarheden van de gemeente blootgelegd. 

Kluck kan met een druk op knop de invloed van een extreme regenbui tonen. Hij is de ontwerper van Wolk, kort voor Water Overlast Landschapskaart. Dit is een van de stresstesten die een gemeente inzicht biedt in mogelijke zwakke plekken. “Alle gemeenten moeten nadenken: waar zijn de zwakke plekken? Neem ik risico en wachten we of nemen we nu maatregelen”, aldus Kluck. ‘Veel Gemeenten zijn nu onvoldoende voorbereid op gevolgen extreme regenval."

Stoepen terugbrengen

De gemeente Apeldoorn heeft na zo’n test al extra maatregelen getroffen, de meeste onder de grond, zoals de aanleg van een lage plantsoenen, ook wel wadi's genoemd. “Maar het kan ook simpeler, zoals het terugbrengen van een stoep zodat het water niet direct een winkel inloopt bijvoorbeeld”, zegt Kluck.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.