Verzekeraars treffen geheime schikkingen met woekerpolisgedupeerden die vele malen gunstiger uitpakken dan de standaardcompensatie die ze aanvankelijk aanboden. De Consumentenbond en actualiteitenprogramma EenVandaag kregen inzage in geheimhoudingscontracten waarmee de verzekeringsconcerns hun klanten de mond snoeren over de gunstige deals.

De Consumentenbond noemt de geheime deals "schandalig" en roept de verzekeraars op daarmee te stoppen.  

De geheime schikkingen maken duidelijk dat vasthoudendheid kan lonen. Zo wisten klanten van diverse verzekeringsmaatschappijen er tot soms wel honderd keer meer uit te slepen dan het aanvankelijk aanbod.

Organisaties die woekerpolisgedupeerden bijstaan, zoals de Stichting Woekerpolisproces en Claimexpert, bevestigen dat er wordt geschikt door verzekeraars. De verzekeringsconcerns willen daarmee volgens hen koste wat het kost voor hen nadelige jurisprudentie voorkomen. 

Ondermijnend

De Consumentenbond heeft geen goed woord over voor de geheime deals. Volgens de consumentenorganisatie zouden verzekeraars klanten in gelijke situatie gelijk moeten behandelen.

“Het is een actieve strategie van verzekeraars dat ze proberen om deals geheim te houden,” aldus directeur Bart Combee van de Consumentenbond. “Daarmee doe je je klanten geen recht en daarmee verdien je het vertrouwen van je klanten niet. Klaarblijkelijk kunnen de klanten die jij gedupeerd hebt er niet vanuit gaan dat je ze een reëel bod doet om tot compensatie te komen.”

Afwikkeling

Het Verbond van Verzekeraars bevestigt dat klanten individueel in overleg kunnen treden over hun polissen, maar stelt dat op basis daarvan geen eenduidige conclusies kunnen worden getrokken.

“Bij individuele schikkingen worden […] afspraken gemaakt met betrekking tot het respecteren van vertrouwelijkheid en privacyaspecten of bedrijfsgevoelige informatie. Dat is niet ongebruikelijk in het economisch verkeer.” 

Gedupeerden en verzekeraars liggen al jaren met elkaar overhoop over de afwikkeling van de woekerpolisaffaire. Tussen 1993 en 2010 werden ruim 7 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht. Door onduidelijke en torenhoge kosten gingen klanten voor duizenden tot tienduizenden euro's het schip in. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.