Tot grote woede van artsen en inwoners van Noordoost-Friesland hebben het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum en verzekeraar De Friesland besloten de geboortezorg in Dokkum te stoppen. Het dalende aantal zwangerschappen en de kleine omvang maakt het te kwetsbaar om op poten te houden. Dus moeten zwangeren vanaf 1 mei 2013 naar Leeuwarden of Drachten worden vervoerd voor een bevalling.
Maar artsen begrijpen de beslissing niet. Volgens hen heeft het ziekenhuis het laagste sterftecijfer van Friesland. Het sluiten betekent volgens de artsen meer doden onder moeders en baby’s, en er is vrees voor toename van het aantal beschadigde kinderen door complicaties tijdens de bevalling.
De sluiting van de geboortezorg in dit ziekenhuis is niet de enige. Ook op andere plekken in Nederland wordt de geboortezorg geconcentreerd, bijvoorbeeld in Meppel. Onder artsen, politici en inwoners van de landelijke gebieden nemen de zorgen over het voortbestaan van medische voorzieningen toe.
Hebben kleine ziekenhuizen met een geboorteafdeling nog reden van bestaan en moet het geconcentreerd worden om kwaliteit te kunnen blijven leveren? Is de marktwerking doorgeschoten en is de politiek de regie kwijt? In EenVandaag een reportage over de geboortezorg in landelijke gebieden.
Op 6 december 2011 sloegen verloskundigen al alarm in EenVandaag: