Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, stelt 75 miljoen beschikbaar voor een doorlaat in de Brouwersdam, tussen Zeeland en Zuid-Holland. Dat moet ervoor zorgen dat de waterkwaliteit verbeterd wordt in het Grevelingenmeer. Het is niet de eerste keer dat er een gat in een zeewering gemaakt wordt om de natuur haar werk te laten doen. In 1997 werd er een gat gemaakt in de Noord-Hollandse Schoorlse Duinen om water, wind en zand vrij spel te geven.
Robert Graat van Staatsbosbeheer was er, als een van de bedenkers van het project, bij in 1997.
De reden waarom er in de Schoorsle duinen een gat gemaakt werd heeft volgens Graat te maken met een jaren '90-regel die de invloed van water en natuur moest vergroten. “In de jaren '70 was het beheer van de duinen als waterkering strak geregeld, waardoor veel natuur verdween. Dit project was de eerste die in een groot gebied dynamiek toelaat, zonder dat de veiligheid van de mens er onder lijdt."
Geen verzet
Doordat het een grote verandering was in het landschap van Schoorle zou je verwachten dat er verzet zou zijn van de bewoners. Maar niks is minder waar. Volgens Graat was er geen verzet, omdat Staatsbosbeheer zich besefte dat bewoners vragen zouden stellen. “Er waren inderdaad vragen die vooral gingen over de omgang met de duinen, daar moest je voorzichtig mee zijn. Doordat wij ons dat realiseerden en daar ook in gesprek mee gingen hebben wij problemen voorkomen. Er ontstond door de natuur zo’n mooi landschap dat het eigenlijk een attractie is geworden waar iedereen met plezier komt.”
Internationale belangstelling
Er was ook internationale belangstelling voor het project. Onder andere de BBC en CNN kwamen om te kijken wat de Nederlanders nu weer aan het doen waren. Graat zegt dat de internationale pers kwam, omdat Nederland bekent staat als een land van dijkenbouwers. "Nu kwamen ze, omdat wij als Nederlanders ineens onze vinger uit de dijk trokken. De verslaggeving in de internationale pers ging ook over het verstand dat de Nederlander heeft over het watersysteem dat ze niet alleen de boel fixeren, maar ook weer ruimte voor natuur kunnen laten."
Grevelingenmeer
Van de Kerp in Schoorle gaan we terug naar de Brouwersdam. Volgens onderzoekers is er in grote delen van het Grevelingenmeer een zuurstoftekort waardoor vissen en schelpdieren schade oplopen. Door de doorlaat kan er weer schoon water het Grevelingenmeer instromen. Braat denkt dat de waterkwaliteit in het meer door het gat in de dam verbetert. "Wat je doet is een aansluiting op de natuurlijke dynamiek creeëren en daar gebruik van maken. De in- en uitvoer van water door eb en vloed om het water te verversen verbeterd de kwaliteit. Voorop staat de waterveiligheid van het land, maar het moet ook niet ten koste gaan van de natuur."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.