3 jaar geleden overlijdt de vrouw van Frenk Windels plotseling. Ze heeft één wens: begraven worden in hun eigen tuin. Windels vervult die wens, maar dat leidt tot rechtszaken. Het mag niet. Toch is zijn tuin inmiddels officieel een begraafplaats.

Jeroen en Gerjo Sanders meldden zich gisteren in het NRC. Het echtpaar uit Venlo wil net als Windels' vrouw op eigen grond begraven worden. Dan kan er nooit op deze grond gebouwd worden, zegt het stel tegen de krant. Het gaat om 6 hectare grond bij hun landgoed. Ook nu is de gemeente tegen. Er is landelijk geen beleid voor het begraven op eigen grond. Toch werd bij Windels het graf uiteindelijk legaal verklaard.

Wel ingelezen, maar begrafenis moest snel plaatsvinden

"Ik wist dat ze dit wilde, al meer dan 10 jaar voordat ze stierf", zegt Windels, die in Brunssum woont. Zijn overleden vrouw Suusanna was meer buiten dan binnen. Ze zette zich ook in om de biodiversiteit in de tuin te bevorderen. "Toen wij hier kwamen wonen was die grond helemaal dood. Daar groeide amper iets op." Maar Suusanna ging met de tuin aan het werk. "Uiteindelijk hebben wij toen weer 30 jaar lang groentes uit die tuin kunnen eten."

Windels wist dat hij zijn vrouw niet in de tuin mocht begraven. Hij had zich voor haar dood ingelezen. Maar, omdat het overlijden zo plotseling gebeurde, had hij geen tijd om vergunningen aan te vragen. "Ze was kerngezond, maar ze kreeg zo'n zwaar hartinfarct dat ze binnen een paar seconden overleed. Ik wist dat de procedure meer dan een jaar kon duren, dus ik heb uitstel aangevraagd, maar de burgemeester van Brunssum wilde dat niet."

10 jaar grafrust

Suusanna werd dus illegaal in de tuin begraven. De gemeente eiste daarop dat de vrouw werd opgegraven, maar dat gebeurde niet. Het recht op grafrust is namelijk 10 jaar waardoor het graf niet mocht worden aangeraakt.

"Een hele nare periode. Het heeft 3 maanden geduurd voordat er in de raad werd besproken dat ik een vergunning kon krijgen als ik aan alle eisen voldeed." Dat bleek zo te zijn, waardoor de gemeente uiteindelijk een vergunning gaf. 21 vierkante meter in Windels' tuin is nu begraafplaats.

Frenk Windels en zijn zoon (links) op weg naar de rechtbank

Naast zijn vrouw in de tuin

De Brunssummer weet inmiddels goed waar het echtpaar uit Venlo op moet letten, als ze echt begraven willen worden op hun landgoed. "Het allereerste: kijk of de gemeente Venlo daar een beleid voor heeft. Grote kans dat ze dat niet hebben, en dan zijn de mogelijkheden veel groter." Kleine dingen kunnen belangrijk zijn volgens Windels. "Let bijvoorbeeld ook op het raam van de buren, die mogen het graf niet zien. Het mag ook niet te diep liggen, dat het graf met grondwater in contact komt. Er worden van allerlei eisen gesteld."

Windels had dit van te voren ook allemaal gecontroleerd, "maar ik was dus wel te laat met aanvragen", voegt Windels toe. Windels zelf komt uiteindelijk naast zijn vrouw in de tuin te liggen. "Ik heb een vergunning voor twee personen."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.