Ze lagen letterlijk bij het oud vuil: de eerste foto's ooit die opduiken van executies van het Nederlandse leger in Indië. Ze staan vandaag in de Volkskrant.

De afbeeldingen komen uit het album van een Enschedese soldaat die diende als dienstplichtige in Nederlands-Indië. Op de foto's is de liquidatie van drie Indonesiërs te zien. Volgens deskundigen van het oorlogsinstituut NIOD zijn dergelijke foto's uniek.

In EenVandaag onder meer juriste en advocate Liesbeth Zegveld. Zij was advocate van de nabestaanden van het bloedbad in Rawagede. Kijk daarover hier een reportage terug:

Dat het voor Nederland een gevoelig onderwerp is, schreef EenVandaag-redacteur Johann de Graaf eerder in een blog:

Slechts één anonieme brievenschrijver durfde het stilzwijgen te verbreken. Slechts één brief zonder naam, waarschijnlijk afkomstig van een veteraan, vertelt het Nederlandse verhaal over wat voor Indonesiërs klip en klaar is: Nederland beging in 1947 in het West-Javaanse Rawagede een oorlogsmisdaad van de hoogste categorie.

Lees hier het hele verhaal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.