Volgens Kofi Annan was de vluchtelingencrisis op te lossen geweest als er binnen de Europese Unie was samengewerkt. “Het is teleurstellend dat niet ieder land zijn deel heeft gedaan,” zegt hij in een interview met EenVandaag.
De oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties roept politici op om de crisis niet uit te buiten voor politiek gewin. Volgens Annan is de deuren sluiten niet de manier, maar moeten politieke leiders het gesprek aan met het volk over de manier waarop vluchtelingen opgevangen moeten worden. “Fort Europa leidt alleen maar tot een kat en muis-spel tussen de autoriteiten en mensensmokkelaars.”
Kofi Annan pleit voor een legale manier voor vluchtelingen om naar Europa te komen. En uiteindelijk ligt de oplossing volgens hem in het stoppen van het bloedvergieten in Syrië. Zelf was hij in 2012 als speciaal gezant voor de Verenigde Naties betrokken bij het proberen tot een oplossing te komen voor het Syrisch conflict.
Over het mislukken daarvan zegt hij: “Het is altijd teleurstellend als je het doden niet kunt stoppen. Van te voren dacht ik: het kan als de veiligheidsraad me steunt. We hadden meer kunnen doen als de partijen klaar waren voor vrede, maar omdat ze beiden dachten dat ze konden winnen was dat toen niet het geval.”
We spraken ook met hem over de aanstaande verkiezingen in de Verenigde Staten. Daarover liet hij los: “Ik ken Hillary Clinton heel goed, ik heb met haar samengewerkt. Donald Trump heb ik slechts één keer ontmoet. Ik geloof dat de Amerikanen uiteindelijk de juiste keuze zullen maken. We zouden leiders moeten zoeken die die deze complexe wereld begrijpen."
Kofi Annan bezocht Nederland begin deze week. EenVandaag interviewde hem exclusief. Hij was van 1997 tot 2006 Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Na zijn vertrek bij de VN kreeg hij de status van oude wereldleider en werd hij opgenomen in het gezelschap van The Elders, gevormd rond Nelson Mandela. Tegenwoordig heeft Annan zijn eigen stichting: The Kofi Annan Foundation. Met die stichting probeert Annan vrede over de wereld te bevorderen. Sinds vorige week leidt hij een commissie om een oplossing te zoeken voor de mensenrechtenschendingen tegen de Rohingya-moslims in Birma.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.