Tellen hoeveel sneetjes brood je kunt verdelen tussen je kind en jezelf. Dat is de situatie waar veel alleenstaande moeders in verkeren. Er moet meer aandacht komen voor die financiële problemen, vindt Stichting Single SuperMom.

Isra Lee werd op haar 22ste moeder van zoon Floris. "Ik werd moeder en was ook direct dakloos. Ik leefde van mijn studiefinanciering en ik had een ex die niet mee wilde betalen. Ik moest alles in mijn eentje doen." 15 jaar later gaat het een stuk beter met haar. Ze zet zich, samen met Floris, namens Stichting Single SuperMom in voor andere alleenstaande moeders. En dat is hard nodig, zo vertelt ze.

In Amsterdam zijn 730 kinderen dakloos

"In Nederland zijn ruim een half miljoen eenoudergezinnen, daarvan is 87 procent vrouw die alleen voor de kinderen zorgt. Zij zijn oververtegenwoordigd in armoede en zien geen perspectief", aldus Lee.

Bij de Stichting Single SuperMom horen ze veel droevige verhalen. "Zo moeten moeders het brood tellen om te kijken hoeveel sneetjes ze kan verdelen binnen het gezin. Of durven kinderen hun verjaardag niet te vieren, omdat ze niet willen dat andere kinderen zien hoe ze wonen. Het is een groot probleem: in Amsterdam zijn 730 kinderen dakloos."

Op de koffie bij Van Ark

Zo'n dertig alleenstaande moeders en hun kinderen gingen in gesprek met staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken. Eerder dit jaar zegde Van Ark al toe om de komende jaren 80 miljoen euro extra te investeren voor de bestrijding van kinderarmoede. Dat geld gaat naar gemeenten. Ouders en kinderen kunnen aanspraak maken op dat geld voor onder meer de aanschaf van een laptop of het organiseren van een kinderfeestje.

Sympathiek, vindt Lee, maar het is geen structurele oplossing. Floris (15): "Je wil als kind geen cadeautjes van de gemeente krijgen. Je wil cadeautjes van je moeder krijgen, daarom moet het minimumloon voor alleenstaande ouders omhoog." Lee pleit onder meer voor twee gratis dagen kinderopvang voor alleenstaande ouders en voor herziening van het alimentatiesysteem. Zodra een vader in de schulden komt, moet de alimentatie richting de kinderen in stand blijven. "Het is voor moeders belangrijk dat ze financieel zelfstandig worden."

Impact op kinderen

Floris bevestigt dat kinderen veel last hebben van de financiële zorgen binnen een gezin. "Ik lag veel te piekeren en vroeg me af of het wel goed zou komen. Het zorgde voor teveel afleiding en ik kreeg problemen op school. Ik voelde me anders dan mijn klasgenoten. Ik had een heel andere manier van leven."

Volgens Lee is haar zoon niet de enige met dit verhaal. "Als alleenstaande ouder ben je dag en nacht samen met je kind. Een kind voelt het aan als een ouder financiële stress en zorgen heeft."

'Ik beloofde mijn kind een prachtig leven'

Op het moment dat partners uit elkaar gaan door scheiding moeten bij beide ouders voldoende taken liggen om te kinderen op te voeden. "Moeders en vaders dragen beiden financieel zorg voor het onderhoud van de kinderen. De zorg moet beter verdeeld worden", zegt Lee.

Lee heeft moeilijke jaren achter de rug. "Maar ik heb mezelf en mijn kind een belofte gedaan. Toen ik ervoor koos om een kind op de wereld te zetten, heb ik gezegd dat ik er alles aan zou doen om ons een prachtig leven te geven. Ik heb lange periode rond moeten komen van weinig geld en ik voelde me eenzaam."

'Ze is mijn rolmodel'

"Door persoonlijke ontwikkeling lukt het me om uit mijn sociale isolement te komen. Ik heb toen een netwerk opgezet. Dan begon in mijn eigen woonkamer en inmiddels hebben we duizenden volgers. Wij zijn naast ouder ook rolmodel. Dat is mijn motivatie."

Floris kijkt met trots naar zijn moeder. "Ze is ook zeker mijn rolmodel. Ze werkt veel, zodat ik naar school kan. Zij heeft er altijd voor gezorgd dat ik weinig negatieve ervaringen heb gehad en dat waardeer ik enorm."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.