Met de beëdiging van Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam krijgt de hoofdstad een burgemeester die qua populariteit nog aan kracht kan winnen en die voor grote uitdagingen staat in de stad. “Zorg goed voor onze stad en voor elkaar” waren de afscheidswoorden van de vorig jaar overleden en zeer populaire burgemeester Eberhard van der Laan.
Volgens politiek verslaggever van het Parool, Michiel Couzy, zal zijn opvolger Halsema in deze geest moeten waken over Van der Laans ‘lieve stad’. “Van der Laan was geliefd bij het volk en daarmee een verbindende factor. Het is niet eerlijk om zijn opvolger telkens te vergelijken met haar voorganger. Desalniettemin zal zij, op haar eigen manier, Amsterdammers moeten steunen, troosten, moed inspreken, prijzen, meejuichen en, waar nodig, streng toespreken.”
Ook oud-burgemeester Job Cohen benadrukt dat Femke Halsema moet zorgen dat zij burgemeester voor alle Amsterdammers is. Er staan haar verschillende uitdagingen te wachten. “Zij moet goed zien om te gaan met de gemeenteraad. Dat zal een stuk lastiger zijn dan in het verleden, door de veelheid aan partijen die ook nog eens veel verder uit elkaar liggen qua standpunt.”
“Het is een links college”, gaat hij verder. “Femke moet toch burgemeester voor alle Amsterdammers zijn. Ook zal zij een centrale rol moeten spelen wat betreft de integratie en het waken over de openbare orde en veiligheid. Belangrijke uitdagingen dus.”
Uitdagingen voor de nieuwe burgemeester
Ook Michiel Couzy ziet dat Halsema met een aantal urgente dossiers zal worden geconfronteerd. “Denk aan de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, de angst voor aanslagen, de problemen bij de afdeling radicalisering en polarisatie en de enorme druk op de binnenstad. Dan zijn er nog de groeiende tegenstellingen in de stad, tussen arm en rijk, binnen en buiten de ring. De nieuwe burgemeester moet zorgen voor verbinding en boven de partijen staan."
Eerste vrouwelijke en niet PvdA-burgemeester van Amsterdam
Voor het eerst krijgt Amsterdam een vrouw als burgemeester. En sinds 1946 de eerste niet-PvdA'er. Haar benoeming verliep niet zonder weerstand. Er verscheen zelfs een petitie tegen haar.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.