Familiebedrijven worden van generatie op generatie overgedragen. En deze ondernemers bewijzen dat je ook in 2019 nog je brood kan verdienen met een eeuwenoud ambacht.

Innovatie is daarbij niet per se de sleutel. Sommige oude ambachten winnen anno nu juist aan populariteit. Zo runt Fenny van Wees de enige overgebleven ambachtelijke distilleerderij in Amsterdam: De Ooievaar.

'Je moet overal aan ruiken, dat geef ik door aan mijn dochters'

Haar familie koopt de distilleerderij in 1922. In de jaren 50 neemt de vader van Fenny, Cees, het stokje over van zijn moeder. En nu is het de beurt aan Fenny. Zij bouwt voort op 400 jaar traditie.

Het was Cees die zijn dochter de kunst van het ruiken leerde. Volgens de familie Van Wees begint het distilleren bij de neus. "En ik geef deze lessen weer door aan mijn dochters. Overal aan ruiken, vertel ik ze altijd", zegt Fenny. Op die manier wordt het eeuwenoude ambacht van distillatie telkens overgedragen op de volgende generatie.

Dochters willen het bedrijf overnemen

Volgens Fenny is het maken van jenever en likeur een vakmanschap dat beschermd moet worden. Ze is dan ook enorm trots dat het haar gelukt is om het ambacht 'fijndistilleren' toe te voegen aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Maar distilleren is een fysiek zwaar vak. "Dat was aanvankelijk ook de reden dat mijn vader het bedrijf niet aan mij wilde overdragen", vertelt Fenny. Ze moest haar plek bevechten. En haar vader moest leren om los te laten. Dat loslaten lukt steeds beter. Al komt Cees nog steeds elke dag in het bedrijf om op het dak 'de duiven te voeren'. De twee dochters van Fenny zijn ook al werkzaam in het bedrijf en willen het graag overnemen.

Luisteren

'In essentie hetzelfde als 500 jaar geleden'

Ook Joost Eijsbouts bouwt aan een eeuwenoude traditie. Hij is derde generatie klokkengieter. "Ook een oud vak moet up-to-date blijven", vertelt hij. "Als je moderne technologie kunt inzetten zodat het product beter wordt, dan is het een ambachtelijke morele plicht om dat toe te passen."

"Ieder klokmodel, inclusief gewenste klankkleur, wordt door computers berekend", vertelt hij. "Maar in essentie zijn de processtappen bij het maken van een klok nog hetzelfde als vijfhonderd jaar geleden."

'Klok is het symbool van vreugde en verdriet'

Volgens Joost is een klok de vertolker van de gevoelens van mensen. "De klok die in de ochtend wordt ingezet bij een uitvaartplechtigheid en op dat moment de vertolker is van verdriet, is exact dezelfde klok die in de middag het symbool van vreugde is bij een huwelijksplechtigheid."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.