Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat bij verwarde personen die gevaarlijk kunnen worden, beter wordt geluisterd naar hun familieleden. Die weten vaak wanneer het slecht gaat met hun kind, broer of zus en wanneer die gedwongen opgenomen zou moeten worden. 

Schippers gaat de nieuwe wet die in de maak is (wet verplichte geestelijke gezondheidszorg) aanpassen zodat familieleden een sterkere positie krijgen. 

De ouders van Vincent maakten onlangs mee dat hun waarschuwing, dat het weer erg slecht ging met hun zoon, die lijdt aan schizofrenie, door hulpverleners in de wind werd geslagen. Nog diezelfde week ging het goed mis. 

Schietpartij

Geplaagd door de stemmen in zijn hoofd, jaagt Vincent (36) begin augustus met een mes voorbijgangers in het winkelcentrum van Spijkenisse angst aan. De politie schiet hem uiteindelijk in zijn been en buik. Hij overleeft de schietpartij, maar moet met spoed worden geopereerd.

Nu zit de psychisch zieke Vincent vast in de Scheveningse gevangenis. Zijn ouders, Regina en Hennie Kleijwegt, blijven achter met vragen. Waarom werd Vincent niet gedwongen opgenomen toen het zo slecht met hem ging? Dan had hij nu niet in de gevangenis gezeten, had er niet geschoten hoeven worden en had het winkelend publiek geen angstige middag beleefd. In EenVandaag doen ze hun verhaal.

Belangrijke signalen genegeerd

Eerder constateerde de commissie Hoekstra al in de zaak van Bart van U., de moordenaar van oud-minister Els Borst, dat belangrijke signalen van de familie in het huidige systeem werden genegeerd.

Psychiater Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), legt uit hoe ingewikkeld het kan zijn om in de praktijk de familie te betrekken bij het besluit iemand gedwongen op te nemen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.