Ze is dé fitgirl van Nederland: Fajah Lourens. De afgelopen jaren stampte ze een fitness-imperium uit de grond waarin het allemaal draait om gezonde voeding, veel bewegen en fit zijn. Inmiddels heeft ze honderdduizenden volgers op social media en staat ze al jaren in de bestsellerlijsten met haar ‘Killerbody’ boeken. Ze verkocht meer dan 300.000 exemplaren van de dieet- en afvalboeken verkocht.
Ook in het buitenland zijn haar boeken in trek: de rechten zijn al verkocht in ruim vijftig landen. In het voorjaar van 2016 verscheen het eerste boek, met gezonde recepten, dieettips en trainingsschema’s om het lichaam weer fit te krijgen. Sindsdien gaat het hard.
'Het zijn receptenboeken, geen adviezen!'
Het succes kent ook een keerzijde, merkt ze. De kritiek van zowel diëtisten en journalisten zwelt aan. Zo zou ze met haar tweede boek jonge meisjes anorexia aanpraten, en zou ze met haar derde boek zwangere vrouwen aan het dieet willen helpen. Fajah Lourens trekt zich niets aan van de kritiek. Allemaal onzin, stelt ze resoluut, die haar criticasters verwijt haar boeken niet te lezen: “Het zijn receptenboeken, ik geef helemaal geen adviezen. Ze doen het expres. Ze denken: oh, Fajah komt met een nieuw boek. Die gaan we even pakken!”
Lourens lag ook onder vuur toen ze tijdens een uitzending bij Jinek aan tafel vertelde over haar calorie-inname, die bestaat uit 'slechts' 1250 calorieën per dag. Volgens Lourens is deze hoeveelheid calorieën op haar van toepassing is, maar is dit dus niet automatisch voor iedereen voldoende.
Ingewikkelde pubertijd
Lourens kreeg bekendheid met het spelen van Yasmin Fentes in de soap Goede Tijden Slechte Tijden en werkte ook . Tegenwoordig is ze hoofdzakelijk bezig met haar dieet- en afvalmethodes en runt vanuit huis haar eigen bedrijf. Op haar eigen Instagram-account deelt ze foto’s en filmpjes van zichzelf in de sportschool.
Lourens groeide op in een Amsterdams gezin dat in de ban was van de leer van de Indiase goeroe Mahavatar Haidakhan Babaji. Niets moest ze er van hebben in haar tienerjaren. “We zagen er anders uit, onze kleren waren anders, we hadden vreemde namen. En ik wilde gewoon zijn. En gewoon gevonden worden!" Op school noemde ze zich daarom Nicole, haar derde naam. “Ik schaamde me als mijn moeder me van school kwam halen met een stip op haar hoofd." Tegenwoordig omarmt ze de leer van Babaji weer, en komt ze regelmatig in de Babaji Ashram, een leef- en mediatiecentrum op de Veluwe.
Familiedrama
Dat was ook de plek waar haar acht maanden oude neefje Elfin zijn laatste weekend doorbracht, voordat zijn vader hem uit het raam gooide om er zelf achteraan te springen. Het familiedrama trof de familie van Fajah, en in het bijzonder haar zus Shanti zeer. Elfin logeerde met zijn moeder de laatste drie maanden bij Fajah, omdat de relatie tussen zijn ouders ten einde was: “Het is het lot. Ik denk dat bepaalde wegen zijn uitgeschreven. Ik denk ook niet dat dit voorkomen had kunnen worden. Veel mensen blijven hangen in: als ik maar dit had gedaan, of als ik maar dat had gedaan. Dat heeft geen zin”, aldus Fajah.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.