Haar moeder zou de dader hebben gekend, ze zou slachtoffer van een kinderporno-netwerk zijn en ze had makkelijk veel eerder kunnen ontsnappen. Sinds haar ontsnapping uit de kelder van haar ontvoerder doen vele verhalen over Natascha Kampusch de ronde. Daarom heeft ze nu haar eigen boek geschreven: ‘De diefstal van mijn jeugd’, over de acht jaar dat ze gevangen werd gehouden én de jaren daarna in vrijheid, die ze niet als makkelijk heeft ervaren. Exclusief voor de Nederlandse televisie spreekt EénVandaag-verslaggever Marc Schrikkema met de nu 22-jarige Natascha.

Natascha Kampusch werd op 22 maart 1998 op weg naar school ontvoerd door Wolfgang Priklopil. Ze was toen tien jaar. Acht jaar later is ze wereldnieuws als blijkt dat ze nog leeft. Al die tijd heeft ze opgesloten gezeten in de kelder van haar ontvoerder. Bijna dagelijks werd ze zwaar mishandeld, met de dood bedreigd en kreeg ze nauwelijks te eten. Door haar keer op keer ervan te doordringen dat ze zo beter af was dan bij haar ouders, ze geen verleden meer had en de dader nu haar vader, moeder en zus was, maakte Priklopil het meisje volledig afhankelijk van hem. In de kelder achter dikke stalen deuren in een ruimte van 5 vierkante meter groeide Natascha op van kind tot jonge vrouw. De afgelopen vier jaar in vrijheid zijn Natascha Kampusch niet makkelijk gevallen. "Ik heb moeite met sociaal-wenselijk gedrag. Hoe gaan mensen met elkaar om op een natuurlijke manier?' Toch wil Natascha zich niet langer als slachtoffer zien. "Ik denk liever aan mezelf als overlevende.'

Lees ook het weblog van Josefin Hoenders over haar ontmoeting met Natascha Kampusch.

Exclusief interview Natascha Kampusch

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.